Po klobáse nepřiberete, po koblížku ano

Po klobáse nepřiberete, po koblížku ano
6. ledna  2015 
 06:00

Jakmile se vrhnete do hubnutí, budete muset dříve nebo později provést změny v jídelníčku. Už vám kvůli tomu tuhne úsměv na rtech, protože například milujete chleba, zmrzlinu nebo salámy? Naše kolegyně ke svému překvapení a radosti zjistila, že uzeniny zavrhnout nemusí. Ale musíme si mezi nimi, stejně jako mezi ostatními potravinami, pečlivě vybírat. Například proto, aby měla dostatečný příjem živin a zároveň udržela v normě denní energetický příjem. 

"Po klobáse nepřiberete, po koblížku ano." Takhle mi odpověděla koučka Lenka Černá, když jsem si povzdechla, že se bez uzenin prostě neobejdu. Šokuje vás to? Tak čtěte dál, protože se dozvíte spoustu překvapivých informací, které vám změní pohled na hubnutí. Jednou provždy. 

Sama je hubená jako lunt a učí hubnout i své klientky. Využijte jejích zkušeností a připravte se na to, že se do toho od Nového roku pustíte. Tentokrát doopravdy. 

Nepočítejte kalorie ani gramy 

Vážíte si každou bramboru a přepočítáváte kalorie? Děláte chybu. „To člověka dostane jen do stresu. A hubnout se musí v klidu a pohodě, jinak to nefunguje,“ říká Lenka Černá. 

Měňte se pomalu 

Nestyďte se požádat prodejce, aby vám klobásku ukázal, případně dal i ochutnat.
Autor: Foto Blesk - Dan Černovský
Říct si, že prvního ledna uděláte tlustou čáru za cukrovím, kachnou i knedlíky a ze dne na den najedete na brokolici a mrkev, je nesmysl. Ozdravovat jídelníček, přidávat zdravé potraviny a ubírat špatné je třeba postupně. „Pokud najednou změníte návyky, vydržíte to měsíc dva, ale je vám při tom tak nepříjemně, že se nakonec vrátíte do původního zajetého systému,“ vysvětluje koučka, proč se nevyplatí tlačit na pilu. 

Jednou týdně jeden návyk 

Pište si týden až dva jídelníček, zjistěte, co je v něm špatně, a vyberte si jednu věc, kterou změníte. Třeba když svačíte dva krajíce chleba, tak si místo něj dejte jáhly, jogurt nebo něco zdravého. Změňte ale jen jednu věc a nesmí vám jít proti srsti a vyvolávat špatné pocity. Prostě si vyberte cokoli přijatelného. Jestliže někdo celý život nesnídá, tak nemá cenu, aby do sebe ze dne na den horko těžko soukal snídani. Začít může třeba tím, že si dá půlku jablka a za týden přidá něco dalšího. 

21 dní stačí 

Vybrala jste si nový návyk a zvykáte si na něj? Vydržte jednadvacet dní, protože přesně po té době pro vás bude automatický. „Obecně dávám dva až tři návyky na tři týdny a pak přidávám. Nesmí se jich dávat víc, jinak bude mít člověk pocit tlaku a nevydrží to,“ doporučuje koučka. 

Funguje cukr a bič

986985:gallery:true:trueJestliže sama se sebou uzavřete dohodu, že v jídelníčku nebudete mít tři týdny žádnou čokoládu nebo kupované sladké a vydržíte to, odměňte se. V opačném případě se musíte potrestat. Odměnu i trest si stanovte ve chvíli, kdy si určíte cíl. Já si takhle řekla, že pokud do určitého data zhubnu pět kilo, koupím si novou bílou košili. Když ne, umyju okna. Na košili jsem si musela ještě pár týdnů počkat, ale okna mám jako nová. „S jednou klientkou mám dohodu, že si nebude dávat sladké přes den, ale večer si může dopřát skleničku prosecca. V momentě, kdy si dá sladké přes den, nesmí už večer prosecco. I to je systém odměn,“ vypráví zkušenost z praxe Lenka Černá. 

Hubněte jen v klidu 

Odborníci na výživu říkají, že je nejlepší jíst šestkrát denně. Ale ani to není pravda. Člověk, který byl zvyklý jíst dvakrát, nemůže ze dne na den zvýšit počet jídel trojnásobně. Musíte přidávat postupně, abyste se necítili pod tlakem. Ve stresu totiž člověk sklouzne k pečivu, zmrzlině, alkoholu, čokoládě… Proto musíte být co nejvíc v pohodě. Ve velkém stresu vůbec nemá smysl začínat hubnout. 

Dejte si tuk

„Lidé mají pocit, že tuk, který jedí, je nezdravý a automaticky se ukládá v těle. Ale to je trochu jinak. Pokud jsou to nenasycené mastné kyseliny (olivový olej, avokádo…), pak jsou nejen zdravé, ale i prospěšné při hubnutí. Naopak nezdravé tuky (rafinované oleje, sádlo, máslo…) nejsou zdravé na cévy, ale netloustne se po nich. Tloustne se po jednoduchých cukrech,“ překvapuje koučka. 

Na koblížky zapomeňte 

Udělejte pár malých změn ve svém životním stylu, které budou prospěšné vašemu zdraví!
Autor: Profimedia.cz
Na otázku, jestli tedy nepřiberu po klobáse, ale po koblížku ano, odpovídá odbornice na zdravý životní styl jasně. „Přesně tak. Protože v koblížku je jen jednoduchý cukr, a navíc nezdravý tuk, na kterém je usmažený. Když už cukry, tak složité – čili sacharidy, které se rozkládají postupně. Jednoduchý cukr se do krve dostane okamžitě a tělo ho okamžitě přetvoří na tuk a uloží si ho.“ Sacharidy obsahují celozrnné pečivo, celozrnná rýže, luštěniny… Pozor na ovoce, v něm je disacharid, který patří ještě mezi jednoduché cukry, ale je to lepší varianta než bílý nebo tmavý cukr. 

Vyskočte z kolotoče 

Chuť na sladké máte právě proto, že jíte jednoduché cukry. Když máte cukru v těle hodně, tělo ho vyloučí z krve do tuku nebo do svalů, v tu chvíli vám klesne jeho hladina a vy dostanete znovu chuť na sladké. A pořád dokola. Když si dáte složitý cukr (sacharidy), udržíte si jeho hladinu v rovnováze a nebude vás honit mlsná. Cukr se dá nahradit agávovým nebo javorovým sirupem a stévií. 

Nejezte lepek 

Lepek totiž zpomaluje metabolismus, a navíc je na něj spousta lidí alergická, ale nevědí o tom. Pokud si dáte měsíc bezlepkové diety, zlepší se trávení a metabolismus, ale i psychika. Lepek totiž může způsobovat neurózy, bolesti hlavy, ale i depresivní myšlenky. 

Obměňujte jídelníček 

Když budete jíst tři dny stejné jídlo, nejenže vás bude nudit, ale vaše tělo si na něj začne vytvářet alergii. Proto se snažte potraviny střídat a jíst pestře. 

Hlad po lásce nepřejíte 

Když jste v pohodě a máte na něco chuť, zeptejte se sama sebe proč. Jestli to je tím, že jste pod tlakem nebo vás vytočil partner, tak máte emoční hlad, který jídlem neuspokojíte. Je třeba přijít na to, co vám chybí a proč utíkáte k jídlu. Necítíte se milovaná, chybí vám seberealizace? Odměňovat se jídlem je špatné, protože pak na něm vzniká závislost. 

Poslouchejte své tělo 

A přemýšlejte nad tím, co potřebuje. „My ženy máme v rámci menstruačního cyklu pokaždé trochu jiné nároky. Před menstruací často potřebujeme cukry, po ní chce tělo víc jídla kvůli energii, ale v jiném období nám vyhovuje lehčí jídelníček… To je třeba se naučit vnímat,“ říká Lenka Černá. 

Ideální jídelníček 

Před snídaní

Dejte si teplou vodu s citronovou šťávou a lžící olivového oleje. Nastartuje vám metabolismus na celý den. 

Snídaně

Máte povolené jednoduché cukry, takže si klidně dejte ovoce, javorový nebo agávový sirup, jogurty, ovesné a jáhlové kaše, rýži nebo omeletu se zeleninou. Pokud se neobejdete bez pečiva, jezte ho maximálně jednou za tři dny. 

Dopolední svačina

Ideální jsou ovoce, müsli tyčinky (ale po nich hodně pijte, protože obsahují hodně vlákniny, a ta se vstřebá jen v kombinaci s tekutinami), suchary a celozrnné pečivo. 

Oběd

Před obědem si dejte zeleninu, která vám pomůže trávit. A pak klasický oběd, jen nesmí být smažený. Rozhodně vynechte sladkou tečku a místo ní si dejte čaj s medem. 

Odpolední svačina

Jablko se sucharem, plátkový sýr, lučina… 

Večeře

Víte-li, že budete muset fungovat do půlnoci nebo do dvou do rána, můžete si dát podobné jídlo, jako jste měla k obědu. Jestliže se chystáte do postele kolem desáté, vystačíte si se zeleninou, rybou, drůbežím masem a vejci. Ale už bez přílohy. Super jsou vývary a zeleninové polévky. 

Autor: Majka Dvořáková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji