Dělená strava? Překvapivě snadné hubnutí!

Dělená strava? Překvapivě snadné hubnutí!
14. prosince  2014 
 12:09

Pořád přemýšlíte nad tím, jak správně kombinovat potraviny, abyste nemusela počítat každou kalorii, a přitom jste zhubla? Dělená strava je jednou z alternativ. 

Není to žádná nezdravá dieta, při které byste trpěla hladem. Právě naopak. Je to způsob zdravého stravování, jehož příjemným vedlejším účinkem je také úprava hmotnosti. Čím je tak výjimečná a jaké jsou její zásady?

 

Systém dělené stravy rozděluje potraviny na tři základní skupiny:

 

1. Bílkoviny

Kuřecí maso
Autor: shutterstock

 

Maso (krůtí, kuřecí, libové vepřové, hovězí, králičí, zvěřina), ryby (úhoř, makrela, losos, tuňák, sardinky, treska, sleď, pstruh), vejce a mléčné výrobky (mléko, sýry do 60% obsahu tuku) + vybrané ovoce (hlavně citrusy): jahody maliny, rybíz, třešně, nektarinky, grepy, kiwi, citrony, pomeranče, ananas, papája, hroznové víno.

 

2. Sacharidy

 

Obilniny (ječmen, proso, špalda, kukuřice, krupice, kroupy, žito), celozrnné pečivo, celozrnná rýže, těstoviny, brambory + vybrané ovoce: banány, jablka, fíky, datle, sušené ovoce.

 

Mléčné výrobky je lepší kupovat light, pozor ale na přislazované verze!
Autor: profimedia.cz
3. Neutrální

 

Můžete je kombinovat s předchozími skupinami. Oleje (zejména lisované zastudena), neztužené margaríny a máslo, kysaná smetana, jogurty a vybrané mléčné výrobky (můžou mít i vysoký obsah tuku): mozzarella, cottage, ricotta, ovčí sýry; uzené potraviny, zejména ryby.

 

Bez jakéhokoli omezování můžete jíst:

 

Lilek, artyčoky, avokádo, brokolice, květák, kedlubna, listový salát, mrkev, paprika, rajčata, cibule, cuketa, chřest, celer, červená řepa, ředkvičky, česnek, zelí, špenát, zelený hrášek, houby, sójové klíčky, řeřicha, výhonky mungo, olivy, bylinkové čaje, kávovinové směsi.

Hubněte díky správným potravinám. Jde to snadno.
Autor: Shutterstock.com

 

Zakázané kombinace:

 

Hlavní zásadou dělené stravy je nemíchat potraviny s odlišným časem trávení a rozdílnými požadavky na kyselost či zásaditost trávicích šťáv. Potraviny ze skupiny bílkovin a sacharidů kombinujte vždy jen s neutrální skupinou.

 

Tipy na nový jídelní lístek

 

Snídaně

 

Míchaná vejce se šunkou (bílkoviny)

 

Na lžičce másla připravte 2 míchaná vajíčka se 70 ml nízkotučného mléka, dochuťte pepřem a solí. Smíchejte se 3 lžícemi nasekaných bylinek a nakrájenými 4 plátky šunky.

 

Müsli s ořechy (sacharidy)

 

Smíchejte 6 lžic ovesných vloček, 3 lžíce rozinek, hrst nasekaných lískových oříšků, 200 ml kefíru nebo bílého jogurtu a 2 lžičky medu.

 

Oběd nebo večeře

Vývar
Autor: Profimedia.cz

 

Kuřecí polévka se zeleninou (bílkoviny)

 

Nasekejte zelené bylinky podle chuti a dejte na lžíci rozpáleného oleje. Přidejte 300 g nakrájených kuřecích prsou. Zalijte 500 ml vody a přidejte půl kostky zeleninového bujonu. Zakryté vařte asi 15 minut. Potom přidejte růžičky z poloviny květáku a vařte dalších 15 minut.

 

Dušená rýže se zeleninou (sacharidy)

 

Na lžičce olivového oleje osmažte nadrobno nakrájenou malou cibulku, mrkev, 2 lžíce mraženého hrášku, 2 stroužky česneku, přidejte 120 g rýže a zalijte vývarem. Přidejte 50 g nakrájených žampionů a bez pokličky duste 15 minut. Potom zakryjte a duste dalších 10 minut. (Rýži můžete vařit i zvlášť a zeleninu přimíchat.) Podávejte se salátem, který si připravíte z natrhané malé hlávky zeleného salátu, nakrájené zelené cibulky, půlky pórku a nálevu z lžičky oleje a lžíce octa. Dochuťte solí.

 

Špagety s pestem (sacharidy)

 

Tři lžíce opražených piniových oříšků smíchejte s prolisovaným stroužkem česneku, lžičkou mletých lískových oříšků, nasekanou bazalkou, se solí a se 3 lžícemi olivového oleje. Přimíchejte lžíci nastrouhaného parmezánu. Uvařte podle návodu 120 g špaget a smíchejte je s pestem. Podávejte s nakrájeným rajčetem.

Autor: mm, oli

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji