Bazální dieta funguje, jen když dost jíte

Bazální dieta funguje, jen když dost jíte
11. prosince  2014 
 15:42

Zní to trochu bláznivě, ale zpráva je to celkem příjemná. Žádná hladovka vám štěstí nepřinese. Naopak. Je potřeba denně sníst tolik kalorií, aby energetická hodnota z přijatého jídla neklesla pod hranici našeho bazálního metabolismu. Zkrátka musíte jíst několikrát denně. 

Česky se mu říká klidový. Je to minimální objem energie, kterou potřebuje naše tělo. Díky ní je schopné zajistit základní životní funkce, jako jsou dýchání, trávení, nebo tělesná teplota. Zkrátka bez ní nepřežijete.

Podle toho, jak rychle náš bazální metabolismus (BMR) pracuje, tak rychle spalujeme přijatou energii. Čím je rychlejší, tím víc můžeme jíst.

„Tak jako má každé auto jinou spotřebu, i každý člověk vydává různé množství energie. To je jedna z nespravedlností, že někdo může jíst hodně a často a nemá kila navíc. Naopak BMR si můžeme zvýšit tím, že si zvýšíme množství svalů v těle aktivním pohybem,“ říká Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB.

Konec dietám?

Nezapomeňte při sportu na dostatečnou podporu.
Autor: Shutterstock.com

„Rychlejší metabolismus us znamená rychlejší spalování ní kalorií. Zpomalují ho různé né diety, hladovky a některé nemoci,“ vysvětluje Iva Málková. Pokud tedy budeme dlouhodobě přijímat méně energie než je náš BMR, metabolismus se výrazně zpomalí. Tělo zaznamená snížený energetický příjem, případně hladovění a přepne do nouzového režimu. Což znamená, že se nám do zásob uloží téměř všechno, co zkonzumujeme, i to, čeho by si jinak naše tělo ani nevšimlo, a místo abychom hubli, začneme tloustnout.

Co všechno má vliv na to, jak přibíráme

Pohlaví – Ženy spalují pomaleji, protože mají méně svalů a více tuku. Bohužel to znamená, že si smí dovolit méně jídla než muži.

Genetika – Podívejte se na své rodiče, v jejich věku na tom budete podobně.

Pokud tedy budete mít stejné stravovací návyky.

Sport – Sportovci spalují rychleji.

Množství svalů – Svaly spalují energii. Čím více máme svalů, tím více kalorií můžeme přijmout.

Věk – Energetický výdej je vyšší v dětství. Jak stárneme, hodnota bazálního metabolismu klesá. Proto přibíráme.

Stres – Lidem ve stresu klesá hormon kortizol, který ovlivňuje spalování tuků.

Výška – Vyšší lidé mohou jíst víc.

Další faktory – Energetický výdej je vyšší v období růstu, v těhotenství, při kojení.

Vypočítejte si své BMR:

BMR MUŽI = 66 + (13,7 x hmotnost) + (5,0 x výška) – (6,8 x věk)

BMR ŽENY = 65 + (9,6 x hmotnost) + (1,85 x výška) – (4,7 x věk) Výpočtem zjistíte, kolik kalorií byste denně měli získat z potravy. Sníte-li méně, nezhubnete.

Jak si zrychlit metabolismus?

Nejdříve bychom měli zjistit, proč ho máme zpomalený. Potom můžeme vyzkoušet některé fígle, jako třeba  denně se pravidelně hýbat, vyléčit nemoci, vnější i vnitřní. Dále pravidelně snídat a jíst pravidelně a několikrát denně.

Autor: Michala Jendruchová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji