Dieta podle Mančingové: Za měsíc o dvě až tři velikosti méně!

  • Dieta podle Mančingové: Za měsíc o dvě až tři velikosti méně!
    14. března  2017 
     06:00

    Bez hladu a bez jojo efektu – taková je dieta nadšených zastánců hubnutí podle slovenské autorky Antónie Mančingové, jejíž kniha se u našich sousedů stala bestsellerem. Za měsíc díky ní zhubnete o dvě až tři konfekční velikosti, ale to je jen vedlejší efekt. Cílem diety je ozdravit váš metabolismus tak, aby už v budoucnu tuky nehromadil.

  • Jak dlouho trvá?

    Video se připravuje ...
    Hubnutí v každém věku: Ve dvaceti sportujte, ve čtyřiceti zapomeňte na rohlíky • VIDEO: Vím, co jím a piju

    Dieta je založená na osmadvacetidenním detoxu s přesně daným jídelníčkem a následné trvalé úpravě stravy ve dvou variantách – dělená strava nebo dieta podle krevních skupin. Za měsíc dodržování jídelníčku podle Mančingové zhubnete, zlepší se vám funkce štítné žlázy, zrychlí metabolismus a sníží obsah cukru a tuku v krvi, zlepší se jaterní testy, vymizí premenstruační a menstruační problémy a také se zlepší případné ekzémy a akné.

  • Měsíc sytého askety


    Video se připravuje ...
    Zadržujete v těle vodu, nebo jsou to tuky? Víme, jak to poznat! • VIDEO: Adam Balažovič

    Dietní režim vylučuje veškeré pečivo, uzeniny, polotovary, kávu, alkohol, mléko a další potraviny. Současně vyžaduje přísné dodržování jídelníčku. Naopak nijak neomezuje množství přijaté potravy. Mančingová tvrdí, že jíst máte do syta, a pokud vás mezi jídly přepadne hlad, můžete si dát dopoledne k svačině sušené švestky, mandle a ořechy. K odpolední svačince povoluje bílý bio jogurt s medem, skořicí a ořechy. Můžete si dopřát i zbytek od večeře dvě hodiny před spaním. Co byste neměla překročit, je doporučený denní limit tekutin (vody, ideálně převařené a vlažné). Příliš mnoho vody totiž podle autorky předčasně vyplavuje z organismu živiny, které vám jídelníček dodává.

  • Promyšlené kombinace potravin

    ss
    Autor: profimedia.cz

    Mančingová vychází ze známých diet – dělené stravy a diety podle krevních skupin. Vyhýbá se kombinaci sacharidů a proteinů. Tedy k masu nikdy nejíme rýži či brambory, ale samostatně v kombinaci s vybranou zeleninou je naopak doporučuje. Místo klasických příloh nabízí například celerové hranolky či dušenou mrkev. V prvních týdnech tvoří základ stravy červená řepa, mrkev, brokolice, fazolové lusky, sýr, vajíčka, olivový olej, ale také jogurt, mandle, ořechy a med. Postupně se přidávají libové maso, ryby a bezvaječné těstoviny. Teprve v třetím a čtvrtém týdnu smíme dvakrát grahamový rohlík.

  • Jednoduché a jasné

    vlašské ořechy
    Autor: Shutterstock.com

    Výhoda diety podle Mančingové spočívá v tom, že je levná, přehledná a podle tisíců komentářů v českých i slovenských diskusních fórech také účinná. Dodržíte-li přesně doporučený jídelníček, určitě ztratíte na váze. Současně je nutričně vyrovnaná, takže byste neměla ztrácet svalovou hmotu. Dieta také nepočítá s žádnou zvýšenou fyzickou aktivitou, takže je jako stvořená pro ty, kterým sport nevoní nebo na něj nemají čas.

  • Odborníci jsou zdrženliví

    Je paleo dieta něčemu prospěšná?
    Autor: Shutterstock.com

    Jistou nevýhodou je striktně nalinkovaný jídelníček, který dá práci dodržovat. Musíte si třikrát denně připravovat jídlo podle receptů autorky. A pokud vám z nich něco nechutná, musíte se přemoci. Navíc se v něm opakuje dohromady cca 10 druhů surovin, takže je pravděpodobné, že po měsíci budete řepu, brokolici, celer a jablka s ořechy doslova nenávidět.

    Navíc se jedná o dietu nízkokalorickou, kterou odborníci nedoporučují. Denní příjem kalorií podle Mančingové je místy poloviční, než doporučuje pro dospělou ženu renomovaná organizace STOB. Pokud se do ní pustíte, počítejte se zvýšenou únavou, a nastavíte-li si po skončení běžný zdravý jídelníček, pravděpodobně zase přiberete. Dieta má vášnivé zastánce i odpůrce. Každopádně na zdraví vás bezesporu neohrozí, ale vydrží ji jen lidé se silnou vůlí.

  • Ukázka jídelníčku

    Pití při jídle
    Autor: Shutterstock.com

    1. DEN

    Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

    Oběd: Brokolice s česnekem a strouhaným nízkotučným sýrem

    Večeře: Salát z červené řepy se strouhaným sýrem

    2. DEN

    Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

    Oběd: Fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem

    Večeře: Salát z červené řepy s vařeným vejcem

    3. DEN

    Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

    Oběd: Salát z červené řepy se strouhaným sýrem

    Večeře: Mrkvový perkelt se strouhaným sýrem

    4. DEN

    Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

    Oběd: Mrkvový perkelt se strouhaným sýrem

    Večeře: Prokládaná cuketa



    5. DEN

    Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

    Oběd: Prokládaná cuketa

    Večeře: Fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem

    6. DEN

    Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

    Oběd: Fazolové lusky ze zázvorem

    Večeře: Brokolice s česnekem a vařeným vejcem

    7. DEN

    Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

    Oběd: Salát z červené řepy s vařeným vejcem

    Večeře: Mrkvový perkelt se strouhaným sýrem

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji