Dieta

a
b
c
č
d
e
f
g
h
ch
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
ř
s
š
t
u
ú
v
w
x
y
z
ž

Dieta podle krevní skupiny: Co správně jíst, abyste konečně zhubli?

  • Dieta podle krevní skupiny: Co správně jíst, abyste konečně zhubli?
    20. dubna  2017 
     06:00

    Na tuhle dietu jsou hodně rozporuplné názory. Na jedné straně jsou experti na výživu, kteří tvrdí, že je to nesmysl, na straně druhé jiní poradci tvrdí, že to funguje. A pochvalují si ji i lidé, kteří takhle skutečně zhubli. Má smysl držet dietu podle krevních skupin? 

  • Jak to funguje?

    ....
    Autor: Profimedia

    Princip diety podle krevních skupin je jednoduchý. Potraviny, které jsou vhodné pro jednu krevní skupinu, mohou být naopak nezdravé pro jinou. Hlavní roli v tom hraje antigen, tedy chemická látka, která je rozdílná pro každou ze skupin. Pokud se do vašeho těla dostává nepřátelský antigen, je tělo nuceno s ním bojovat, to může vyvolat imunitní reakci, kvůli které vaše tělo špatně tráví.

    Nicméně například internista a uznávaný odborník na výživu Petr Sucharda tvrdí, že je to nesmysl a že člověk na téhle dietě hubne prostě kvůli tomu, že si více hlídá, co a hlavně kolik toho sní. Na druhou stranu – sami jistě víte, že každý člověk má jiné chutě, což by zase dávalo za pravdu názoru, že každý má trávení nastavené jinak. 

  • Krevní skupina A

    Zdraví životní styl
    Autor: shutterstock.com

    Lidé s krevní skupinou A by měli svou dietu přizpůsobit vegetariánské. Trávení především červeného masa, vajec, mléka a mléčných výrobků může vyvolat značné přibývání na váze. V těle se totiž tyto látky ukládají jako tuk. Nadměrné množství pšenice je pro jejich stravování také nevhodné, narušuje v metabolismu správné využívání kalorií. Měli by také omezit vysoké množství cukru.

    Video se připravuje ...
    Ovoce a dieta: Kolik a jaké druhy si můžeme dovolit, a které nikoliv? • VIDEO: Vím, co jím a piju

    Ideální je tepelně neupravovaná strava. Nejčastějším jídlem by se měly stát především ovocné a zeleninové saláty. Jídelníček je ideální doplnit rostlinnými oleji, které usnadní trávení. Vhodnou náhradou za maso je sója, která obsahuje vysoké množství bílkovin a usnadňuje trávení. 

  • Krevní skupina B

    Zdraví
    Autor: shutterstock.com

    Nejpodstatnějším faktorem, který zpomaluje metabolismus u této krevní skupiny, je reakce na lepek. Přibývání na váze tedy způsobují především pšenice, žito, pohanka, ale také kukuřice, čočka nebo ořechy. Nevhodné jsou také sójové produkty nebo mořské plody, jako jsou například mušle.

    Pokud jste v této skupině a chcete začít shazovat kilogramy, měli byste svůj jídelníček obohatit o listovou zeleninu. Na rozdíl od jiných skupin je vhodné doplnit zeleninu o maso, vejce nebo mléčné výrobky. Ideální je například jehněčí, skopové a králičí maso. Červené a kuřecí maso jezte zřídka. Pečivo byste měli jíst převážně špaldové nebo rýžové. Vyhnete se tak nechtěnému lepku.

  • Krevní skupina AB

    Ananas
    Autor: shutterstock.com

    Pro krevní skupinu AB platí převážně pravidlo, že co škodí skupinám A a B, škodí také skupině AB. Naopak to, co prospívá skupinám A a B, je pro tuto krevní skupinu vhodné. Patříte-li sem, na váze tedy snadno přiberete, pokud se nevyhnete vysokému množství červeného masa, kukuřice, pšenice, pohanky a fazolí.

    Naopak zaručeně zhubnete, pokud do své diety zapojíte dostatek rybího masa, mořských řas, tofu, nízkotučného mléka, mléčných výrobků a především zelené zeleniny. Ideálním zdrojem fruktózy pro tuto krevní skupinu je ananas, který podporuje trávení a stimuluje hybnost střev.

  • Krevní skupina 0

    Salát
    Autor: shutterstock.com

    Lidé s touto krevní skupinou trpí nadváhou převážně kvůli pomalému metabolismu. Hlavním faktorem přibývání na váze je ale reakce těla na lepek. Lepek totiž činnost metabolismu ještě zpomaluje, a navíc narušuje účinnost inzulinu v těle. Jste-li v této skupině, vyhnout byste se proto měli konzumaci pečiva, obilí, ale i fazolí, čočky a kukuřice.

    Dokonalý jídelníček byste měli sestavit z dostatečného množství listové zeleniny, ideálně brokolice nebo špenátu. Zdravější alternativou běžných mléčných výrobků jsou sójové nebo kozí sýry. Zdrojem bílkovin by se pro vás mělo stát převážně rybí maso, jehněčí nebo krůtí maso. V malém množství je dobré i červené maso, které podporuje účinný metabolismus. Pro doplnění důležitých rostlinných bílkovin jsou ideální dýňová semínka a vlašské ořechy.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji