Dieta

a
b
c
č
d
e
f
g
h
ch
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
ř
s
š
t
u
ú
v
w
x
y
z
ž

Dieta podle Mančingové

Dieta podle Mančingové
10. ledna  2015 
 19:53

Bez hladu a bez jojo efektu – taková má být dieta slovenské autorky Antónie Mančingové. Hlavním cílem není ani tak shazování váhy, jako spíše nakopnutí metabolismus tak, aby už v budoucnu tuky nehromadil. Rozhodně je to dieta dost přísná. 

Co můžete čekat: slibuje za měsíc o dvě až tři velikosti méně, což dokáže splnit. Bohužel po ní hrozí slušný jojo efekt. 

 

Výhody a nevýhody: dietní režim vylučuje veškeré pečivo, uzeniny, polotovary, kávu, alkohol, mléko a další potraviny. Současně vyžaduje přísné dodržování jídelníčku. Naopak nijak neomezuje množství přijaté potravy. Jistou nevýhodou je striktně nalinkovaný jídelníček, musíte si třikrát denně připravovat jídlo podle receptů autorky. A pokud vám z něj něco nechutná, musíte se přemoci. Navíc se v něm opakuje dohromady cca 10 druhů surovin, takže je pravděpodobné, že po měsíci budete řepu, brokolici, celer a jablka s ořechy doslova nenávidět. Navíc se jedná o dietu nízkokalorickou, kterou odborníci nedoporučují.

Denní příjem kalorií podle Mančingové je místy poloviční, než doporučuje pro dospělou ženu renomovaná organizace Stob. Pokud se do ní pustíte, počítejte se zvýšenou únavou, a nastavíte-li si po skončení běžný zdravý jídelníček, pravděpodobně zase přiberete. Dieta má vášnivé zastánce i odpůrce. Každopádně na zdraví vás bezesporu neohrozí, ale vydrží ji jen lidé se silnou vůlí.

 

Dieta je založena na 28denním detoxu s přesně daným jídelníčkem a následné trvalé úpravě stravy ve dvou variantách – těmi jsou dělená strava, nebo dieta podle krevních skupin. Za měsíc dodržování jídelníčku podle Mančingové zhubnete, zlepší se vám funkce štítné žlázy, sníží obsah cukru a tuku v krvi, zlepší jaterní testy, vymizí premenstruační a menstruační problémy a také se zlepší případné ekzémy a akné.

 

Mančingová tvrdí, že jíst máte dosyta, a pokud vás mezi jídly přepadne hlad, můžete si dát dopoledne k svačině sušené švestky, mandle a ořechy. K odpolední svačince povoluje bílý bio jogurt s medem, skořicí a ořechy. Můžete si dopřát i zbytek od večeře dvě hodiny před spaním. Co byste neměli překročit, je doporučený denní limit tekutin (vody, ideálně převařené a vlažné). Příliš mnoho vody totiž podle autorky předčasně vyplavuje z organismu živiny, které vám jídelníček dodává.

Mančingová vychází ze známých diet – dělené stravy a diety podle krevních skupin. Vyhýbá se kombinaci sacharidů a proteinů. Tedy k masu nikdy nejíme rýži či brambory, ale samostatně v kombinaci s vybranou zeleninou je naopak doporučuje. Místo klasických příloh nabízí například celerové hranolky či dušenou mrkev. V prvních týdnech tvoří základ stravy červená řepa, mrkev, brokolice, fazolové lusky, sýr, vajíčka, olivový olej, ale také jogurt, mandle, ořechy a med. Postupně se přidávají libové maso, ryby a bezvaječné těstoviny. Teprve v třetím a čtvrtém týdnu smíte dvakrát grahamový rohlík.

Jednoduché a jasné

Výhoda diety podle Mančingové spočívá v tom, že je levná, přehledná a podle tisíců komentářů v českých i slovenských diskusních fórech také účinná. Dodržíte-li přesně doporučený jídelníček, určitě ztratíte na váze. Současně je nutričně vyrovnaná, takže byste neměli ztrácet svalovou hmotu. Dieta také nepočítá s žádnou zvýšenou fyzickou aktivitou, takže je jako stvořená pro ty, kterým sport nevoní nebo na něj nemají čas.

Ukázka jídelníčku:

1. den:

Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

Oběd: brokolice s česnekem a strouhaným nízkotučným sýrem

Večeře: salát z červené řepy a se strouhaným sýrem

2. den:

Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem

Večeře: salát z červené řepy s vařeným vejcem

3. den:

Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

Oběd: salát z červené řepy a se strouhaným sýrem

Večeře: mrkvový perkelt se strouhaným sýrem

4. den:

Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

Oběd: mrkvový perkelt se strouhaným sýrem

Večeře: prokládaná cuketa

5. den:

Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

Oběd: prokládaná cuketa

Večeře: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem

6. den:

Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

Oběd: fazolové lusky ze zázvorem

Večeře: brokolice s česnekem a vařeným vejcem

7. den:

Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

Oběd: salát z červené řepy a s vařeným vejcem

Večeře: mrkvový perkelt se strouhaným sýrem

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji