Dieta

a
b
c
č
d
e
f
g
h
ch
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
ř
s
š
t
u
ú
v
w
x
y
z
ž

Dieta podle krevních skupin

Dieta podle krevních skupin
14. prosince  2014 
 19:13

Je to vlastně jednodušší verze diety podle DNA, protože rovněž pracuje s tím, s jakými sklony se člověk narodil. Odborníci jsou sice vůči ní skeptičtí, ale rozhodně můžete najít dost lidí, kteří vám budou tvrdit, že právě tohle je ta nejlepší cesta, jak zhubnout a zároveň si zlepšit zdravotní stav. 

Co od ní čekat: postupný, ale setrvalý pokles váhy, který lze přičíst zejména tomu, že člověk začne přemýšlet o tom, co jí a jak jídla kombinuje.

Výhody a nevýhody: plusem je celkové ozdravění jídelníčku, minusem například obtížná kombinovatelnost s jídelníčkem ostatních členů domácnosti nebo obtíže, které nastanou, když se člověk chce najíst někde venku či třeba musí na pracovní večeři.

Ze všeho nejdříve byste si měli nechat u svého praktického lékaře zjistit svou krevní skupinu, což vyjde na několik málo set korun, podle toho si potom vybrat vhodnou dietu. 

Odborníci, kteří se dietou zabývali, navíc upozorňují na to, že krevní skupiny jsou sice jen čtyři, ale že dále mezi nimi existují desítky dalších odlišností, takže je ve skutečnosti příliš zjednodušující vytvořit pouze čtyři doporučené skupiny potravin. 

Teorie diety podle krevních skupin vychází z toho, že potraviny obsahují různé druhy bílkovin a některé se zkrátka nehodí pro antigeny vašich buněk, což má být dáno historickým vývojem. 

Krevní skupina 0


ANO – cokoli z pšenice, kukuřice, fazolí, z čočky, zelí, květáku a růžičkové kapusty. Hubnutí podporují mořské řasy, ryby, játra, červené maso, brokolice a špenát. Při shazovaní kil by lidé měli praktikovat hlavně sporty náročné na výdej energie, jako jsou běh, aerobik či bojová umění. 

Můžete si dopřát hovězí, játra, jehněčí, telecí, zvěřinu, lososa, makrelu, pstruha, sardinky, artyčoky, brokolici, červenou a žlutou cibuli, česnek, křen, petržel, pórek, červenou řepu, špenát, červenou papriku, fíky – čerstvé i sušené – švestky. 

NE – vyhněte se špeku, šunce, vepřovému masu, sýru cottage, čedaru, eidamu, jogurtu, kefíru, kukuřičným lupínkům, jahodám, kokosovým ořechům, mandarinkám, melounu, ostružinám, bramborám, hořčici, žampionům, olivám, zelí.


Krevní skupina A

ANO – dejte si kapra, lososa, makrelu, pstruha, sardinky, pohanku, chléb ze sójové mouky, čočku, zelené fazolky, brokolici, červenou i žlutou cibuli, česnek, zelí, křen, mrkev, petržel, červenou řepu, špenát, sýr tofu, ananas, borůvky, citrony, fíky, grapefruit, meruňky, švestky, třešně, ostružiny. 

NE – měli byste se vyhýbat uzenému lososu, müsli, pšenici, celozrnnému chlebu, suchým fazolím, bramborám, paprikám, rajčatům, zelí, banánům, kokosovým ořechům, mandarinkám, mangu, pomerančům.

Krevní skupina B

ANO – dopřejte si jehněčí, králíka, zvěřinu, sýr cottage, lososa, ovesnou kaši, sóju, hrách, bob, brambory, papriku, brokolici, zelenou listovou zeleninu, cuketu, česnek, fenykl, chřest, kopr, křen, okurky, ananas, banány, hrozny. 

NE – měli byste se vyhýbat kachnímu a kuřecímu masu, špeku, šunce, plísňovým sýrům, zmrzlině, ječmenu, kukuřičné kaši a lupínkům, čočce, arašídům, sezamu, černým olivám, kokosovým ořechům, avokádu, dýni, pšeničným výrobkům (bagety, rohlíky), tofu a rajčatům. Absolutně nevhodné jsou destiláty, limonády a hlavně colové limonády.

Krevní skupina AB

ANO – dopřejte si tofu, ananas, mořské řasy, ovesné vločky, jehněčí, králíka, pstruha, tresky, sardinky, makrelu, kyselou smetanu, kefír, jogurt, sójový chléb, brambory, květák, brokolici, červenou řepu, kiwi, třešně, angrešt, citrony, fíky – čerstvé i sušené. 

NE – měli byste se vyhýbat červenému masu, drůbeži, pšeničným výrobkům, kukuřici, fazolím, parmezánu, máslu, mléku, sýrům s bílou plísní, zmrzlině, artyčokům, avokádu, ředkvičkám, banánům, mangu, paprice, kokosovým ořechům, pomerančům.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji