Dieta

a
b
c
č
d
e
f
g
h
ch
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
ř
s
š
t
u
ú
v
w
x
y
z
ž

Odvodňovací dieta

Odvodňovací dieta
14. prosince  2014 
 18:56

Nemusíte se bát, že tohle je jedna z těch diet, které slibují zázraky, a přitom pouze napomohou k vyloučení tekutin z těla. Tento dietní plán má přispět k tomu, aby vaše tělo nezadržovalo vodu zbytečně a vy jste se necítili nafouklí jako balon. 

Co můžete čekat: Dietu zaměřenou na specifický zdravotní problém, kterým však trpí řada žen.

Výhody a nevýhody: Tato stravovací doporučení najdete v podstatě ve všech moderních dietách a je vhodné řídit se jimi, ať už nějakou držíte, či nikoli.

Se zadržováním vody v těle se potýkal asi každý z nás. Projevuje se to hlavně po ránu nateklýma očima, rukama nebo nafouklým břichem. Může to souviset s tím, co jste jedli den předtím, ale také s tím, v jaké fázi menstruačního cyklu se nacházíte. Jestliže vás ale tyto problémy trápí dlouhodobě, může jít o reakci na některé léky nebo máte celkově špatný životní styl.

  • Příčinou je nejčastěji sodík, respektive jeho zadržování v těle. Snažte se proto omezovat příliš slaná jídla, konzervy a také polotovary.

  • Dalšími viníky jsou cukr a škrob, vyhněte se proto těstovinám, bílému pečivu, sladkostem a slazeným nápojům.

  • Je třeba dodržovat paradoxně i dostatečný pitný režim složený z neperlivé vody, minerálek, neslazených bylinných čajů a ředěných ovocných šťáv.

  • V boji proti nadbytečné vodě pomáhá draslík, obsažený v banánech, meruňkách, bramborech nebo fazolích, a vápník, který najdete v mléčných výrobcích, brokolici, květáku nebo v sardinkách.

  • Nezapomínejte také na pravidelný pohyb.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji