Dieta

a
b
c
č
d
e
f
g
h
ch
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
ř
s
š
t
u
ú
v
w
x
y
z
ž

Pritikinova dieta

Pritikinova dieta
14. prosince  2014 
 18:23

Tahle americká dieta funguje na principu skloubení diety a cvičebního programu. Velká spousta potravin je povolena (například ovoce, mléko, tvaroh, dokonce i káva), ale je nutno omezit rostlinné oleje, cukr, sůl a alkohol. Jsou tu pak ještě úplně zakázané potraviny, např. máslo, živočišný tuk, čokoláda, mastné omáčky apod.

Co můžete čekat: Extrémně nízkotučnou dietu s vyšším obsahem komplexních sacharidů. Pro srovnání – pokud typická nízkotučná dieta obsahuje 20 až 30 % tuků, v této dietě je to jen kolem 10 %.

Výhody a nevýhody: Zapomeňte na tuky a cukry, těšte se na zeleninu, ryby a celozrnné produkty. Určitě zhubnete, ale je otázkou, zda to vydržíte. Navíc  takto striktní dieta podněcuje vznik metabolického syndromu, tedy zpomalení metabolismu.

Autorem této diety je americký lékař Nathan Pritikin, který si ji navrhl sám pro sebe, protože měl ucpané tepny cholesterolem.

  • Kromě toho, že se vám díky ní podaří zhubnout o přebytečná kila, je i prevencí před kardiovaskulárními chorobami, rakovinou a snižuje krevní tlak.
  • Je založena na předpokladu, že všichni máme tzv. „tlustý instinkt“, který nás nutí jíst víc, než bychom potřebovali.
  • Podle Pritikina je možné tento instinkt oklamat omezením tuku na 5 až 10 % a zvýšením komplexních sacharidů na 75 až 80 %.
  • Sacharidy kombinujeme s vlákninou.
  • Vzorový jídelníček:

Snídaně: pomeranč, celozrnné cereálie, pšeničné otruby a odstředěný přírodní jogurt

Oběd: čočka, zeleninový salát, brokolice, celozrnné pečivo a odstředěné mléko

Svačina: syrová mrkev a celer

Večeře: hnědá rýže, krevety, mušle, dušená zelenina, jablko a čaj

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji