Dieta

a
b
c
č
d
e
f
g
h
ch
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
ř
s
š
t
u
ú
v
w
x
y
z
ž

Asijská dieta

Asijská dieta
14. prosince  2014 
 18:02

Až nastudujete pravidla diety inspirovaná asijskou kuchyní, pochopíte, že nemá nic společného s čínskými jídly, která jsou tu tak oblíbená a po nichž se tolik přibírá. Asijská dieta vám spíše než rychlé hubnutí nabízí zdravý životní styl s tím, že dietní jídelniček můžete přizpůsobit svým potřebám. 

Co můžete čekat: Pokud si potrpíte na sushi, vietnamské polévky pho a ryby, je tato dieta bezesporu modelem zdravého stravování.

Výhody nevýhody: Spíše než o dietní program se jedná o alternativní životní styl, založený na asijském modelu stravování. Ale pozor, smažené nudle a rýži z vietnamských bufetů to nezahrnuje.

Hledáte-li způsob, jak shodit přebytečná kila a zároveň podpořit imunitní systém a zažívání, je asijská dieta tou správnou volbou!

Spočívá na sedmi pravidlech:

1. Vyhýbejte se studeným nápojům při jídle, zrychlíte tím totiž práci trávicích enzymů. Místo toho si půl hodinky před jídlem a půl hodiny po jídle dejte vlažný zelený, jasmínový nebo bílý čaj.

2.Nedílnou součástí jídelníčku jsou výživné polévky, které můžete jíst jako předkrm, ke svačině nebo dokonce i k snídani (recept na slavnou japonskou polévku miso najdete níže).

3.Váš jídelníček by měla ze tří čtvrtin tvořit zelenina a klasické brambory plné škrobu vyměňte za sladké brambory. Jezte také ředkvičky, čekanku a čerstvé bylinky, jako je koriandr.

4.Jezte často v menších porcích.

5.Preferujte rýži. Nebude vám díky ní během dne kolísat krevní cukr, takže vás nebudou přepadat chutě na sladké. Navíc dodává rychlou energii, která ale dlouho vydrží.

6.Jezte denně ryby. Mají dostatek omega-3 mastných kyselin a minerálů, čímž zlepšují funkci organismu a také to má podle vědců vliv na dlouhověkost.

7.Vyhněte se úplně kravskému mléku, které zpomaluje střevní funkci. Nahraďte ho mlékem kokosovým, mandlovým, rýžovým nebo sójovým, která jsou pro organismus mnohem stravitelnější.

Japonská polévka miso s mořskou řasou

Budete potřebovat:

•    řasa wakame (na osobu kousek o velikosti poštovní známky)

•    2–3 druhy sezonní zeleniny (mrkev, pórek, brokolice)

•    750 ml vody či zeleninového vývaru

•    4 lžičky pasty miso

•    čerstvý koriandr

•    2–4 čerstvé houby, ideálně šitake

•    čerstvý zázvor o velikosti palce

Postup:

Řasu wakame omyjte a v misce s vodou nechte pár minut změknout. Nakrájejte ji na kousky a zatím ponechte stranou. Vodu, v níž se řasa namáčela, nalijte do hrnce a přidejte k ní 750 ml vody. Vodu dejte vařit a mezitím nakrájejte zeleninu na tenké nudličky a houby na plátky. Do vařící vody pak vhoďte zeleninu, houby a po chvíli také řasu. Vařte na mírném ohni pět až deset minut podle velikosti zeleniny – neměla by být rozvařená ani syrová. Naběračku horké polévky odeberte do misky a rozmíchejte v ní pastu miso. Oheň stáhněte na minimum a rozmíchané miso vraťte do polévky. Dál už nevařte, jen nechte „táhnout“ lehce pod bodem varu (asi tři až pět minut).Na závěr přidejte koriandr a čerstvý zázvor.


Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji