Dieta

a
b
c
č
d
e
f
g
h
ch
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
ř
s
š
t
u
v
w
x
y
z
ž

Rýžová dieta

Je vcelku jedno, jaký druh rýže zvolíte, ale snažte se je střídat proto, aby se vám tato plodina moc brzy nepřejedla
14. prosince  2014 
 13:10

Rýže je lehká, zdravá, snadno stravitelná a krom toho obsahuje důležité vitamíny a minerály. Dále zklidňuje žaludek a střeva a má poměrně  dost kalorií. Rizikem je však její kombinace například s omáčkami, které jsou moc tučné nebo zahušťované moukou. To ale u tohoto návodu jak zhubnout nehrozí, recepty se tomuto riziko vyhýbají. 

Co od ní čekat: Zázraky nikoliv už proto, že rýže obsahuje sacharidy neboli cukry a jako taková mezi dietní jídla zrovna nepatří, ale díky tomu, že si hlídáte jídelníček, se vám postava upraví.

Výhody a nevýhody: Můžete ji brát spíše jako odlehčovací kúru než jako dietu, trvá však jen pět dní a pak je na vás, zda se budete v jídle nadále hlídat nebo ne.

Dieta se drží pět dní a k snídani, svačině i večeři volte celozrnné pečivo nebo knäckebrot, nízkotučný tvaroh, nízkotučný sýr, kuřecí šunku, kiwi, jablka, banány, mandarinky a jakoukoli zeleninu. K hlavnímu jídlu si můžete připravit například rizoto s hráškem a kuřecím masem, kuře po čínsku s rýží nebo třeba krémovou polévku s rýží a rovněž s hráškem.

Tip na oběd: Kuře po čínsku s rýží

Suroviny:

  •    jedna jarní cibulka

  •    50 gramů rýže

  •    pepř, sůl, paprika

Postup:

Maso z kuřecích prsou nařežeme na proužky, rozkrájíme mango a naťovou cibulku. Maso opečeme, přidáme mango a cibulku, společně 2 – 3 minuty podusíme. Ochutíme kořením a podáváme s rýží.

Tip na oběd: Rizoto s hráškem a kuřecím masem



Suroviny:

  •    1 cibuli

  •    125 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru

  •    1 lžičku másla

  •    špetku šafránu

  •    sůl a mletý černý pepř

Postup:

Kuřecí prsa nakrájejte, osolte a opepřete a zprudka opečte na másle. Nakrájejte cibuli a spolu s uvařenou rýží ji lehce opečte. Přidejte šafrán a zalijte vývarem. Přikryjte pokličkou a duste zhruba 20 minut. Nakonec přidejte maso a hrášek, promíchejte a povařte, dokud se neodpaří vývar.

 

4. Tip na oběd: Krémová polévka s hráškem



Suroviny:

  •    2 lžíce hladké mouky

  •    1 žloutek

  •    1 lžičku rozehřátého másla

  •    100 g sterilovaného hrášku

  •    sůl

Postup:

Rýži orestujte na másle, podlijte vývarem a duste. Ve smetaně rozšlehejte mouku, hrášek a sůl a to vše povařte společně s rýží. Nakonec vmíchejte rozehřáté máslo rozšlehané společně se žloutky a už nevařte.


Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji