Dieta

a
b
c
č
d
e
f
g
h
ch
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
ř
s
š
t
u
ú
v
w
x
y
z
ž

Středomořská dieta - s rybami a masem

Středomořská dieta  - s rybami a masem
12. prosince  2014 
 17:56

Jedna z variací diet, které vycházejí z toho, že středomořská strava je zdravá a zároveň vhodná k hubnutí. Aby fungovala, je však nutné hlídat celkový energetický příjem. Kromě toho je také třeba správně posoudit složení jídla. Povolený je i alkohol, přesněji řečeno víno. 

Co od ní čekat: díky této středomořské dietě se vám podaří shodit přebytečná kila a uděláte i něco pro své zdraví. Pozor na nadměrný příjem tuků, i olivový olej nebo oříšky jsou hodně kalorické.

Výhody a nevýhody: počítejte s tím, že její účinek nastupuje pomaleji, ale to je v pořádku; rizikem je fakt, že si každý musí sám odhadnout celkové množství přijatých potravin, nezáleží tudíž jen na jejich poměru.

Většinu jídel tvoří zelenina, bylinky, ryby, zdravé oleje, nejrůznější semínka a ořechy, celozrnné pečivo, a dokonce i víno.

Zásady jsou následující:

  • jídelníček by se měl skládat z 50 procent ze sacharidů (můžete se setkat i se starším označením karbohydráty nebo uhlovodany) pocházejících ze zeleniny, ovoce, luštěnin a celozrnného pečiva

  • dalších 35 procent připadá na tuky z olejů, oříšků, semínek a ryb

  • posledních 15 procent tvoří mléčné výrobky, vejce a kuřecí maso

Počítejte kalorie. Například: žena s osmdesáti kily váhy by měla sníst 1800 kalorií/7600 kilojoulů za den. Omezte červené maso (maximálně 350 g hovězího masa za týden) a sladkosti. Snažte se o co nejpestřejší jídelníček a mléčné výrobky kupujte pouze polo- nebo nízkotučné. V neposlední řadě se zaměřte na zdravé tuky a sacharidy obsažené v olejích, ořeších, avokádu a rybách. Co se týče vína, dvě deci denně prospívají srdci, takže si je denně dopřát můžete, více však rozhodně ne.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji