Zhubněte díky on-line cvičení! Trenér vám poradí, jak na to

Zhubněte díky on-line cvičení! Trenér vám poradí, jak na to
14. února  2018 
 06:00

Plavková sezona se pomalu, ale jistě blíží, a pokud zrovna nepatříte mezi milovníky fitness center, máme pro vás řešení. Hubnout totiž můžete také z pohodlí domova, a to díky on-line cvičení. Více se o něm dozvíte v rozhovoru s Vítem Živným, autorem programu FitJoy.

Chci začít cvičit a zvláště na začátku mi všichni doporučují trenéra. V poslední době se ale rozmáhají různé on-line tréninky a kurzy, které získávají díky sociálním médiím velkou popularitu. Co si o tom myslíte?

Sám jsem byl vždy zastáncem lekce vedené pod dozorem odborníka, který nastaví přesný individuální plán pro každého jednotlivce. Dnešní doba ale umožňuje rozšíření know-how zkušených odborníků do domácností a pro každého. Jenže dlouhou dobu šlo pouze o obecné kurzy, kde byl problém začlenit tam i tu kýženou individualizaci. A to se nám třeba podařilo zvládnout v projektu FitJoy.

Jak se šije takový on-line tréninkový plán na míru?

Upřímně velmi těžko. Vývoj takové inteligentní aplikace nám zabral neuvěřitelné množství času, stejně tak vytvoření databáze tak široké, aby mohl vzniknout program pro každou unikátní ženu. Všichni, kdo s námi chtějí cvičit, projdou nejprve sofistikovaným testováním a dotazováním na začátku, abychom mohli určit jejich přesnou úroveň a podle toho připravili plán na míru. Dále aplikace sama vyžaduje promyšlené zpětné vazby, které program vyvíjejí s rostoucí kondicí každé ženy.

Může si klient stanovit nějaký cíl? Například že chce zhubnout, zpevnit tělo, vyrýsovat problematické partie? 

Nabízíme dva základní programy – hubnutí a tvarování. Oba vedou samozřejmě k vysněné postavě, ale cvičení je v každém případě přizpůsobené současnému stavu a priorita je zaměřená na jednu z těchto dvou oblastí.

Pro koho je takové on-line cvičení vhodné?

Jednoduše pro každou ženu bez rozdílu věku či kondice.

Na jak dlouho plán dostanou? 

Aplikace vyvíjí cvičební plán s měnícím se tělem a kondicí klientky, takže je prakticky nekonečný a stále dynamický. V našem programu čeká všechny zájemce stále se inovující cvičební program a spousta dalších nadstandardních cvičení, která můžou postupně začlenit do svého programu.

Řekněme, že bych chtěla rozhýbat metabolismus, rychleji spalovat a zpevnit tělo, abych i v šatech v práci vypadala dobře. Co byste mi poradil?

Pro tyto cíle velmi dobře funguje intervalový trénink, kdy se střídá intenzita a tělo je prakticky neustále nuceno se adaptovat, což ho stojí cenné kalorie. A zapojí se maximální svalová kapacita.

Za jak dlouho by byl vidět výsledek?

Vše je v závislosti na výchozím stavu, ale obecně řečeno, již po několika týdnech bychom byli schopni udělat obrovský pokrok. V tomto je náš on-line trénink opravdu skvělý.

A za jak dlouho bych svůj cíl splnila?

První změny jsou viditelné po několika týdnech, ale to, že se člověk cítí lépe a díky tomu i lépe vypadá, je znát velmi brzy. Samozřejmě pak záleží opravdu na tom, jaký má člověk cíl a kolik času tomu chce věnovat. Ale díky prvním změnám máte hned silnou motivaci pokračovat a většinou ten, kdo se do cvičení zakousne, u něj zůstává a cvičení se pro něj stává drogou.

Mohu tedy cvičit dál, i když splním cíl?

To by bylo samozřejmě ideální. Mnoho lidí chápe v dnešní době cvičení stále jako prostředek k dosažení cíle – třeba zhubnutí nebo vyrýsování postavy. Daleko důležitější ale je přistupovat k němu komplexně a brát ho jako součást života, díky které je naše tělo fit, zdravé a v kondici.

Jenže po nějaké době tělu pravidelné cvičení může přijít jako rutina a zvykne si na ně…

Ano, tento fenomén se jmenuje plató efekt a jedná se prakticky o moment, kdy daná úroveň již nestačí k dalšímu vývoji našeho těla, protože je přesně na ni adaptované. Proto je třeba stálý vývoj, což je zásadní prvek našeho on-line programu.

Teď mě vlastně napadá – jak často je nutné cvičit a jak dlouho?

Obecně tabulkově řečeno je doporučeno cvičit minimálně 3x týdně po 30 minutách. Ale to jsou tabulky a vše závisí na charakteru trávení ostatního času, intenzitě cvičení atd. Chápeme ale důležitost a cennost volného času, proto i náš program obsahuje cvičební bloky po zhruba 30 minutách 2x až 3x týdně, různé intenzity, podle aktuální kondice.

Na závěr – v čem je výhoda a nevýhoda on-line cvičení?

Mezi hlavní výhody patří dostupnost kdekoli, a přesto cvičení s odborníkem. Dále intimita, kdy se žena nemusí stydět a řešit své okolí. Velkým benefitem je časová nenáročnost a flexibilita, kterou program umožňuje. Nespornou výhodou je také cenová dostupnost, která je ve srovnání s těmito službami ve stejné kvalitě, nebo i vyšší, mnohonásobně nižší. Jedinou nevýhodou, kterou jsme sice téměř odstranili díky profesionalitě a jasné ukázce a výkladu, je absence opravující osoby. Proto je třeba vnímat dobře instrukce a naučit se pracovat s vlastním tělem, což je na druhou stranu vlastně výhoda. 

Chcete se pustit do hubnutí? Pak právě pod vedením Petra Havlíčka a jeho týmu máte šanci, a to v soutěži Hubneme do plavek. Stačí se pouze přihlásit a několika z vás se naskytne šance změnit svůj život. Casting pro účastníky soutěže je součástí festivalu Restart s Dietou, který se koná 24. a 25. února v Praze.

Autor: Petra Lamschová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji