Víte, jak se správně obléct na běhání v zimě? Takhle by se mělo vrstvit podle odbornice

Video se připravuje ...

10. února  2018 
 06:00

Milujete běhání, ale zimní počasí vás k tomu zrovna nevybízí? Nebojte se ho, čerstvý, mrazivý vzduch vám udělá dobře, jen je důležité se na běh v zimě správně obléknout. Jak se správně vrství oblečení v různých teplotách a které doplňky nesmíte zanedbat, to nám vysvětlila trenérka Michaela Hofírková.

Než se vydáte do chladného zimního rána vstříc novým sportovním rekordům, tak je důležité vědět, že oblečení je základ. Když se dobře neobléknete, můžete ohrozit své zdraví, a to jistě nechcete. Běžec by měl být oblečen tak, aby mu na začátku běhu bylo chladno. Během se totiž hodně zahřejete, a pokud budete moc oblečená, budete se zbytečně potit víc, než je nutné. Běh zakončujte pokud možno co nejblíže domova, abyste neměla čas vychladnout, a doma co nejrychleji sundejte mokré oblečení a skočte do teplé sprchy.

Pokud je teplota nad pět stupňů, můžete si dovolit i kratší legíny, při teplotách nižších už určitě jsou nutné dlouhé kalhoty a nezapomínejte ani na důležitý detail, kterým jsou ponožky. Ty by měly být nad kotníky, aby pořádně zakryly patu. Achilovka je totiž v chladném počasí náchylná k zánětům, pokud není v teple. Jakmile jde rtuť na teploměru pod pět stupňů, přidejte k mikině ještě vestičku, je-li ještě větší zima, potom volte funkční triko, funkční mikinu a bundičku. Uvidíte, že postupem času sama zjistíte podle pocitu, jak na to.

Nesmíte zapomínat ani na ruce a hlavu, těmi totiž uniká vysoké procento tepla z těla. Rukavice stačí jen lehké, ale je dobré je mít. Také nákrčník, který zaručí, že vám nenastydne zpocený krk. Můžete si ho také přetáhnout přes ústa, aby vdechovaný vzduch nebyl tak mrazivý. Sáhněte určitě i po čepici nebo čelence, protože nastydlé dutiny nejsou nic, co byste chtěla zkoušet. Uvidíte, že běh v chladném počasí je mnohem lepší zážitek, než jste si myslela, a že není třeba se ho bát!

Vše o běhání čtěte zde.

 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji