Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí?

Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí?
24. února  2017 
 06:00

Vlastně jsem nikdy moc nechápala, co na té józe všichni vidí. Působí to na mě, že její obliba se za posledních několik let natolik zvedla, že kdo ji necvičí, jako by nebyl. Kategoricky jsem tedy vždycky odmítala to, že bych tomuto trendu měla podlehnout  i já. Hubne se díky józe snad? 

Nejde tomu odolat. Když ze všech stran slýcháte, jak je jóga super skvělá, kdo všechno ji cvičí a jaký pozitivní vliv to na něj mělo, nedá vám to. Takže i já jsem nakonec propadla svodům tohoto východního cvičení a šla si ho vyzkoušet. 

Od těžkostí a břichabolu vám pomůžou i nejrůznější prostocviky.
Autor: Shutterstock.com

V centru Prahy, v Bomton Power Concept, totiž funguje jóga přes oběd. Jednoduše si odběhnete z kanceláře, jdete si na hoďku zacvičit a pak zpět do pracovního procesu. Což mi přišlo sympatické.

Když už nic jiného, člověk alespoň protáhne své tělo ztuhlé z celodenního sezení u počítače. To byl vlastně důvod, proč jsem se rozhodla, že bych jógu vzala na milost.

Pozdrav slunce místo oběda

Ve skupině jsem jediný začátečník, a tak se tam občas motám jako nudle v bandě. Zatímco ženy kolem mě, které si také místo oběda odskočily na pár pozdravů slunci, se ladně kroutí podle pokynů lektorky, a navíc u toho vypadají skutečně elegantně, já si přijdu trochu jako slon v porcelánu.

Chybí mi trochu lepší stabilita pro držení rovnováhy a také zjišťuji, že v mém těle existují svaly, které normálně nepotřebuji, a tak jsou řádně zkráceny.

Když mi z čela skápne první kapka potu, začíná mě to bavit. Jako opravdu. Ačkoliv je veškerý pohyb pomalý a koordinovaný, cítím, jak tělo dostává zabrat a jak se jednotlivé svalové partie posilují. Po celou dobu se navíc soustředím na to, abych pořádně dýchala. Po pár minutách se tak dostávám do naprostého souladu těla a duše, a ačkoliv jsem ve skupině více lidí, mám najednou pocit, že jsem jen sama se sebou a svým tělem.

 

Každá lekce je pokrok

Balancovat nemusíte pouze na jedné noze.
Autor: Shutterstock.com
"Jóga není žádné cvičení, ale životní cesta. A pokud se po ní rozhodnete jít, najednou uvidíte, že vám do té cesty budou přicházet další a další věci," vysvětluje mi základní principy jógy lektorka Marta Nováková z Yoga Live.

Tím má na mysli kromě pohybu také stravu. Dalším důvodem, proč jógu začít aktivně praktikovat, je i to, že jsou výsledky vidět poměrně brzy. S každou další lekcí člověk vidí, jak se zlepšuje.  

Jenže mnoho lidí k tomu podle mne takto nepřistupuje, ale jako hlavní důvod, proč se rozhodnou cvičit jógu, vidí rychlou cestu za štíhlejší postavou. "Po pár lekcích určitě nezhubnete. Jóga je propojení fyzické aktivity a uklidnění mysli. Když začnete cvičit a půjdete po té jógové cestě, upravíte si jídelníček a další věci, tak pak samozřejmě lze zhubnout. Ale jóga není aerobik," varuje Marta Nováková.

Ochrání před mrtvicí

Jestliže tedy budete přistupovat k józe jako k prostředku hubnutí, zřejmě spláčete nad výsledkem. To ale neznamená, že byste se na jógu měli vykašlat, naopak! Když pomineme uklidnění a rovnováhu, kterou cvičení poskytuje, tak tím prospějete hlavně svému tělu. 

Video se připravuje ...
Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Pravidelné cvičení totiž může snižovat krevní tlak, riziko depresí, negativních stavů a emocí, zlepšuje fyzické zdraví, pomáhá kvalitnějšímu spánku. Během cvičení také dochází k lepšímu okysličení organismu, což pak dlouhodobě může snižovat rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. 

A s tím hubnutím to také není úplně pravda. Cvičením budete posilovat svaly, zlepšovat si stabilitu těla, a jak je obecně známo, čím více svalové hmoty člověk má, tím rychleji funguje jeho bazální metabolismus. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji