Jizerská 50: Jste "posuňkář", nebo závodník? Vyberte si běžky na míru!

  • Jizerská 50: Jste "posuňkář", nebo závodník? Vyberte si běžky na míru!
    16. prosince  2016 
     06:00

    Společně s kolegyní Gábi jsem se rozhodla, že ujedeme na běžkách Jizerskou 50. Kromě fyzické přípravy je ale důležitá i ta technická, a to vybrat si ta správná prkýnka, která nás donesou do cíle. Dobře, už jsme zjistily, že jen v lyžích to není, že co nemáme v nohou, běžkami nedohoníme. Nicméně je dobré vědět, jaké jsou mezi nimi rozdíly a jaké si vybrat. 

  • Podle čeho vybírat

    Video se připravuje ...
    Jizerská 50: Jste posuňkář, nebo závodník? Vyberte si běžky na míru! • VIDEO: Ladislav Novák/BPŽ
    Dříve než začnete řešit, jak dlouhé si je vlastně máte koupit, měli byste si udělat důkladný rozbor svého stylu. Vyrazíte jednou za rok s přáteli na víkend na hory a běžkovýlet je pro vás jen nutné zlo? Nebo už od poloviny listopadu vzýváte sněžného boha, aby vám alespoň trochu nasypal na oblíbenou trasu? V prvním případě budete potřebovat úplně jiné běžky než v tom druhém. Vlastně – v tom druhém vám jedny stačit pravděpodobně nebudou. Dál také záleží na tom, jaký styl preferujete, zda klasiku, nebo bruslení. 

  • Turistické

    Běžecké lyže, rekreační se šupinami, Fischer Inspire My Style, 4 990 Kč.
    Autor: Ski a Bike Centrum Radotín
    Jestli jste ten klasický výletník, jehož jediným cílem je vyhnout se stoupání do kopců a maximálně si užít přírodu kolem, kterou se budete kochat, pak vám budou stačit turistické běžky. Až vám je budou nabízet, nelekejte se, že vypadají trochu jako dětské – jsou o dost kratší než ty klasické. Tyto běžky navíc mívají na skluznici tzv. šupiny. Tím odpadá pro lyžaře práce s mazáním. Šupiny jsou totiž umístěny na ploše stoupací komory, takže nemusíte přemýšlet, jaký vosk zvolit, aby vám to nepodkluzovalo. A s kratšími běžkami se tolik nenadřete a můžete se v klidu "posuňkovat". 

  • Kombi

    Běžky Fischer SC Combi, 3 399 Kč.
    Autor: Ski a Bike Centrum Radotín
    Pokud jste postoupili o level výše a chtěli byste se do budoucna dostat z kategorie "posuňkář" do kategorie "posuňkář s ambicemi", pak jsou pro vás nejvhodnější běžky kombinované. To jsou tedy takové, na kterých můžete jezdit jak skatem, tedy bruslit, tak na nich můžete jet klasiku. Kombi jsou o něco kratší než lyže na klasiku, ale zase o trochu tvrdší. To z toho důvodu, že kdyby byly dlouhé, tak byste se na nich při bruslení pravděpodobně přizabili. 

  • Klasika

    Dámské běžecké lyže na klasiku, Fischer Motion Wax My Style, 5007 Kč.
    Autor: Ski a Bike Centrum Radotín
    Pro nás s Gábi, které trénujeme na Jizerskou 50, by byly samozřejmě nejvhodnější běžky na klasiku. Protože na oněch padesáti kilometrech si jen tak nezabruslíme – tento legendární závod se totiž jezdí pouze klasikou. Běžky jsou dlouhé a mají mnohem zahnutější špičky než běžky na bruslení. U těchto lyží je důležité mít je skutečně na míru, abyste je ve stoupací komoře dokázali pořádně prošlápnout a měli dobrý odraz. Tady už také přichází vyšší dívčí, a to je správné mazání. Kdo maže, ten jede! 

  • Skate

    Běžky Fischer SC Skate, 3 399 Kč.
    Autor: Ski a Bike Radotín
    Lyže na bruslení  jsou už tak trochu pro mazáky. Pokud si člověk kupuje běžky na bruslení, pak většinou má už doma ty na klasiku a střídá je. Turista a občasný posuňkář by z nich příliš nadšen nebyl, chce to, aby byl majitel už znalý a vyježděný. Oproti běžkám na klasiku jsou mnohem tvrdší a kratší, špičku nemají tolik zahnutou. Čím tvrdší jsou, tím rychleji vám běžky pojedou. Jestli jste ale začátečník bruslař, pak je lepší vzít ne ty úplně nejtvrdší, jaké jsou na trhu. S tím vám ale poradí prodejce. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji