Jizerská 50: Co musí při sportování jíst žena ve 25 a co ve 40 letech?

Jizerská 50: Co musí při sportování jíst žena ve 25 a co ve 40 letech?
18. listopadu  2016 
 06:00

Pracovat v ženské redakci znamená, že devadesát procent času se tu nachází čokoláda. Aspoň kousek. Chutím neporučíte, zvláště během některých dnů v měsíci. Proto mě na začátku naší přípravy na Jizerskou 50 trochu polilo horko. Jasně, co se týče tréninku, to se hecnu, ale jak se mám, proboha, ubránit všudypřítomným sladkostem? Ty určitě v našem jídelníčku nebudou. 

Při první schůzce s naším trenérem Martinem Šturcem zazněla věta, která mě trochu vyděsila. "Kromě toho, že musíte, holky, cvičit, by bylo taky dobrý, abyste o pár kilo zhubly. Protože o co méně toho na sobě povezete, tím lépe pro vás." Polilo mě horko. Takže jako já budu muset čtyřikrát pětkrát týdně cvičit, a k tomu ještě jíst obilné klíčky a pít teplou vodu? 

Samozřejmě že ne. Jídelníček během tréninku musí obsahovat dostatek živin, aby bylo naše tělo schopno regenerovat. A hlavně aby svaly, které se tu horko těžko snažíme nabrat, rostly co nejrychleji. Naštěstí k tomu nebudou potřeba žádné doplňky stravy. "To je hlavně skvělý byznys. Pokud budete jíst zdravou, vyváženou stravu, budete jich potřebovat minimum. Je lepší, když peníze, které byste za ně utratily, věnujete na nákup kvalitnějších potravin," radí nám Martin Šturc. 

Bílkoviny vám pomohou zasytit na delší dobu.
Autor: Shutterstock.com

Vitamin D a proteiny

Dodává, že pokud bychom měly po něčem sáhnout, pak je to vitamin D, který normálně získáváme ze slunce, případně kvalitní proteinový prášek. Ten je totiž zdrojem bílkovin, které jsou stavebním kamenem našich svalů. Ideální je dát si proteinový nápoj po cvičení, aby naše svaly lépe regenerovaly.

 

Bílkoviny byste ale v jídelníčku, zvláště pokud jste v tréninku, měli mít co nejčastěji. Ideální je v každém jídle mít jednu porci bílkovin. Zdá se vám to nemožné? Ani se vám nedivím. Sama jsem s tím měla na začátku problém a představila jsem si, jak pětkrát denně jím maso. Proteiny se ale naštěstí vyskytují nejen v mase, ale i v mléčných výrobcích, luštěninách, vajíčkách nebo oříšcích. 

Alfou a omegou je zdravá strava
Video se připravuje ...
Jizerská 50: Co musí žena při sportu jíst ve 25 a ve 40? • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Proteiny ale nejsou všechno. Alfou a omegou je zdravá strava. "Spousta lidí si myslí, že musí řešit nějaké detaily, ale pro naprostou většinu lidí platí, že je důležité, aby měli v jídelníčku dostatek bílkovin, zeleniny, ovoce, zdravých tuků, sacharidů a aby dostatečně odpočívali," říká trenér Martin Šturc. 

Jestli je vám pětadvacet nebo devětatřicet, není zásadní rozdíl. Až na to, že Gábi se – na rozdíl ode mne – bude muset při pohledu na sacharidy plácnout přes prsty mnohem více. S přibývajícím věkem se totiž tuky ukládají trochu více. "Je dobré vyhnout se potravinám, které jsou energeticky hodně vydatné, ale nic vám nedají. Typicky sladkosti a sladké pečivo," vysvětluje Martin Šturc. 

Jak by měl vypadat jídelníček a jak určit porce bez domácí váhy, to vám poradíme příští týden. Zatím sportu zdar! 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji