20 minut nahradí pohyb za celý týden! To je elektrostimulace svalů

20 minut nahradí pohyb za celý týden! To je elektrostimulace svalů
14. října  2016 
 06:00

Vůči novým technologiím jsem dost skeptická. Hlavně v případech týkajících se zdravého životního stylu. Pokud necítím šimrání slunečních paprsků na nose, dopad tenisek na měkkou půdu, nemůžu své svaly namáhat sama, tak tomu prostě nevěřím. Stejně jako cvičení pomocí elektrostimulace svalů. Nakonec mě však překvapilo. Nakonec mě však docela přesvědčilo. 

"Připravte se, že vás zítra bude vše bolet. Už jsme se setkali i s tím, že lidi měli druhý den svalovou horečku," loučí se se mnou Jan Vrabec z Body Express, když se do mě trenérka chystá pustit první dávku elektrického proudu. 

Video se připravuje ...
Cvičení pomocí elektrostimulace svalů: Dvacet minut nahradí pohyb celého týdne! • VIDEO: Adam Balažovič

Ne, nejsem masochista, jen jsem si chtěla vyzkoušet, jestli je cvičení pomocí elektrostimulací svalů skutečně tak náročné, intenzivní a efektivní, jak se říká. Když totiž pozoruji Janu Havrdovou, jednu z našich předních instruktorek aerobiku a prezidentku Českého svazu aerobiku a fitness Fisaf.cz, jak vlastně dělá jen takové pomalé pohyby a zhluboka u toho dýchá, moc mě to nepřesvědčuje. 

Nepřenosný zážitek

Tedy až do chvíle, než se na nás po dvaceti minutách cvičení otočí celá splavená. "Pro třetí osobu to nevypadá namáhavě, ale jak probíjí proud tělem a svaly dostávají elektrický impulz, je to náročné. A když člověk nedokáže zpevnit tělo, tak se může stát, že se u toho nebude cítit dobře. Ovšem jakmile se naučíte základní techniku, tak je to cvičení nesmírně intenzivní a asi těžko byste našla něco intenzivnějšího," říká mi, jako by snad věděla, na co myslím.

Elektrostimulace a cvičení
Autor: Shutterstock.com

Za to může elektrický proud, který vám do svalů pouští. Ty pak dostávají elektrický impulz, který ale nepůsobí pouze na danou část, ale proběhne ve všech svalech, které potká cestou. 

 

Pět kilo za pět týdnů

Impulz navíc přejde z pravé na levou, z levé na pravou stranu, takže obě strany pracují stejně. Navíc při cvičení se zrychlí bazální metabolismus, který je tolik důležitý při hubnutí. Čím více ho máte nastartovaný, tím více spalujete v klidu, při běžných denních činnostech, jako je třeba oblékání. Ostatně Tomáš Krmíček, zakladatel sítě Body Express, říká, že po pěti týdnech cvičení proměníte pět kilo tuku na svaly jak mávnutím kouzelného proutku. Pokud tedy denně nesníte kilo bůčku a tlačenky.

Cvičení pomocí elektrostimulací.
Autor: Shutterstock.com

Cvičení je dobré nejen na hubnutí, ale i na zpevnění celého těla, které pomůže i od bolesti zad, zlepší krevní oběh, takže se zbavíte celulitidy. A to opravdu po pouhých dvaceti minutách jednou týdně. Tedy v případě, kdy vám nejde skutečně o nic jiného než o to, držet se alespoň trochu v kondici a svému tělu ulevit. Jinak se hýbat můžete, jak je libo. 

První pocity

Mé první pocity, když to do mě pustí, jsou asi takové, jako když si přeležíte ruku a mravenčí vám v ní. Není to ale nepříjemné. Po chvíli trenérka srovná intenzitu elektrického proudu podle vašich svalů, aby vám to maximálně vyhovovalo, cvičení mělo smysl, ale zase jste se příliš nezničili. 

A teď to přijde. Obyčejné dřepy, výpady, práce rukou. A najednou cítím, že je to skutečně námaha. Že mé svaly musí vyvinout nějakou činnost, která navíc dává zabrat mnohem více, než když ji děláte svévolně, bez jakýchkoliv impulzů. 

 

Není nad přírodu!

Redaktorka Maruška si to vyzkoušela na vlastní kůži.
Autor: Adam Balažovič
První úvodní hodina, kterou jsem já absolvovala, má jen dvacet minut, ale já se i tak cítím, jako kdybych půl hodiny běžela. Kromě toho, že se mi lehce klepou nohy, cítím svaly i v jiných částech těla  a mám radost. I endorfiny se vyplavují. 

Tohle cvičení je zkrátka dobré pro někoho, kdo touží po lepší postavě, zdravých zádech, ale nechce tomu obětovat příliš času. I když vám přístroj pomůže zpevnit svaly o dost rychleji, jednu věc prostě nedokáže: nahradit přírodu a pohyb v ní. Což pro mě konkrétně je věc, bez které je sport poloviční. 

Poznámka autorky: Druhý den jsem měla absolvovat v Jizerských horách šedesát tři kilometrů dlouhý závod na kole. Bála jsem se toho, co s to s mými svaly udělá, abych pak při slézání z kola nedopadla jako Bridget Jonesová. Ráno jsem se naštěstí probudila jen s bolavými stehny, což se mi podařilo rozhýbat. Nicméně určitou lehkou slabost stehenních svalů a rukou jsem cítila ještě celý týden po cvičení. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji