Jak posílit svaly zad a zbavit se tuku? Vyzkoušejte tuto supersérii!

Video se připravuje ...

Jak se zbavit faldíku na zádech? Posilujte!

5. srpna  2016 
 06:00

Teď v létě je to obzvláště vidět. Stačí upnutější tričko nebo plavky a všechno se pěkně vyrýsuje. Mimo jiné i tukové faldíky na zádech. Jenže posilovat tyto svaly není podstatné pouze kvůli tomu, abychom vypadali dobře. Svaly na zádech totiž pomáhají držet páteř. A z toho pak plynou i bolesti zad. 

Neznám moc lidí, kteří si nikdy nestěžovali na bolest zad. Většina z nich dělá někde v kanceláři, tedy celý den sedí. A nejsou to zrovna zdatní sportovci a milovníci pohybu. Pak se vlastně není ani čemu divit. V okolí páteře máme svalový korzet, který pomáhá lepšímu držení těla.

A když jsou tyto svaly ochablé, pak máme špatné držení a z toho vznikají bolesti. Jinak samozřejmě během posilování svalů dochází ke spalování tuků. Pokud budete poctivě cvičit, brzy se budete moct rozloučit s tukovými polštářky, které se vám tvoří kolem podprsenky. 

Stahování lopatek
Záda od prsou bolí nejčastěji v horní polovině.
Autor: Shutterstock.com

Prvním cvikem je stahování lopatek. Nepotřebujete k tomu nic než své tělo. Nohy si rozkročte na šíři boků, zpevněte střed těla a vzpažte. Dlaně míří dopředu. Začněte pohyb v lopatkách stažením dolů a šikmo za záda. S výdechem jde pohyb dolů, s nádechem nahoru. 

Rotace hrudníku

Dalším cvikem je rotace hrudníku. Klekněte si na všechny čtyři. Dlaně mějte pod rameny, kolena pod kyčlemi. Pokuste se přitom být stabilní v lopatkách a ve středu těla. Poté vždy odlehčete jednu ruku a ohlédněte se za ní. Páteř má omezenou rotaci, proto neočekávejte příliš velké rozpětí. 

Mezilopatkové svaly

Nesmíme zapomenout samozřejmě ani na svaly mezi lopatkami a zadní část ramen. Lehněte si na zem na bříško a čelo opřete o podložku. Paže pokrčte a opřete malíkovými hranami o podložku. Přizvedněte lokty a poté veďte pohyb šikmo vzhůru. Vnímejte tah lopatek vůči sobě. "Zkuste všechny cviky spojit do supersérie. Všechny provádějte v patnácti opakováních za sebou a zvolte tři série," radí trenérka Radka Vandasová.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji