Aerobik nové doby: Za půl hodiny spálíte tolik, co za hodinu intenzivního běhání!

Video se připravuje ...

Redaktorka Maruška si byla vyzkoušet na vlastní kůži aerobik na Power Plate.

8. dubna  2016 
 06:00

Aerobik mi sám o sobě přijde v dnešní době jako takový přežitek. Co si budeme povídat, pryč jsou ty doby, kdy každá moderní žena věděla, co je to double step, march nebo mambo. Nicméně když jsem se dozvěděla, že za půl hodiny aerobiku na Power Plate spálím tolik, kolik spálím za hodinu intenzivního kardio cvičení, musela jsem to vyzkoušet. 

Vyzkoušet tento inovovaný aerobik mě donutily dvě věci. Za prvé mám ráda výzvy a ráda objevuji nové věci a za druhé tak trochu lenost. Protože je vlastně super mít za půlhodinu splněno cvičení, které by mělo trvat hodinu, aby mělo nějaký smysl. A ať už mě čeká cokoliv, třicet minut to přece musím vydržet. 

Vyděšená už předem

Během přípravy jsem si našla na internetu video, jak tohle cvičení vlastně vypadá. A hned po pár sekundách mě přepadla lehká deprese. Ačkoliv fyzičku nemám úplně nejhorší, ladné a hlavně rychlé kroky během aerobiku na Power Plate mě trochu vyděsily. To přece nikdy nemohu zvládnout, říkala jsem si. Navíc když pohybově nepatřím mezi královny tanečního parketu a tento sport je založen na správných krocích!

Aerobik na Power plate je mnohem náročnější, než ten klasický.
Autor: Shutterstock.com

Trenérka Veronika Šindelářová z Bomton Power Concept, kde lekce Power Plate aerobiku probíhají, mě ale uklidnila. Podle ní totiž člověk nemusí mít žádné zkušenosti z minulosti. "Já si myslím, že si v tom každý najde to své. Hodiny vedu podle typu klientek, takže si na své přijde jak začátečník, tak pokročilý," vysvětluje mi čtyřnásobná mistryně světa a pětinásobná mistryně Evropy ve sportovním aerobiku.

Pomoc, nevidím!

Po prvních několika minutách zjišťuji, že to, s čím budu mít největší problém, rozhodně nebudou kroky, ale pot, přes který už v páté minutě skoro nevidím. Snažím se vybavit si jakýkoliv jiný sport, u kterého bych byla takhle splavená po tak krátké době. Nic. Ani když jsem se snažila držet tempo na kole s olympijským vítězem Jaroslavem Kulhavým... (Dobře, tenkrát nás dost šetřil a já se nakonec stejně rozhodla jet raději svým tempem...)

To, co mi tak dává zabrat, není samotný aerobik, ale pohyb spojený s vibracemi vycházejícími z plošiny, na kterou skáču stejně, jako se při běžném aerobiku poskakuje na stepperu. Ať chcete nebo ne, Power Plate nutí zapojit do pohybu téměř všechny svaly. 

Už bude konec?

Na displeji očima tlačím poslední vteřiny z devíti minut, po které trvá první série. Už v tu chvíli mám pocit, že mi to tak akorát stačí a že teď bych si dala trochu piánko. Pauza mezi jednotlivými sekcemi stačí ale akorát tak na to, aby se člověk vydýchal, a už skáčeme na Power Plate znovu.

...
Autor: Shutterstock.com

S radostí ale zjišťuji, že druhá část je o poznání lehčí, a to ne kvůli tomu, že by nás trenérka Veronika šetřila, ale kvůli tomu, že pohyby skutečně nejsou nijak náročné na naučení, že jsou pouze ve vyšším tempu. 

Ke konci druhé série mám pocit, že jsem vlastně už tak trochu přeborník v tomto sportu. Nicméně pohled do zrcadla – kterých je všude na můj vkus až moc – mě vyvedl z omylu. Nohy se mi ještě občas trochu zamotají a rozhodně nevypadám tak ladně jako dámy, které jsou na aerobik zvyklé pravidelně a kroky mají v sobě. Nicméně i tak mám sama ze sebe radost. Přece jen od první minuty cítím velký pokrok. A to mě utvrzuje v tom, že když to zvládnu já, musí to dát každá. 

Odměna nakonec

Díky vibracím zapojíte až 97 % všech svalů.
Autor: Shutterstock.com
Nicméně jsem ráda, že mám už dvě třetiny za sebou a že při poslední sérii ukážu to nejlepší, co jsem se za těch necelých dvacet minut naučila. Necvičíme potřetí devět minut, ale pouze asi čtyři minuty. Pak přichází odměna. Ano, skutečně. Na konci celého cvičení nás čeká masáž nohou. Z vibrační plošiny, která nás teď několik minut těžce zkoušela, se najednou stává masér. Leháme si na zem a lýtka si hážeme na vibrující podložku. Tím se nám pořádně zaktivují lymfatické žlázy a svaly prožijí regeneraci, aby druhý den tolik nebolely. 

Musím říct, že po půlhodině odcházím skutečně nadšená. Nicméně na aerobik na Power Plate myslím ještě následující čtyři dny – ne snad protože by to byla tak strašlivě obrovská bomba, ale protože ještě po čtyřech dnech mě z toho bolí lýtka. Nicméně pokud máte v sobě dost energie, kterou potřebujete co nejrychleji vybít, pak je pro vás tento sport tím pravým ořechovým! 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji