Snídejte steak! Výstřední doporučení? Ne, trenérka tvrdí, že díky tomu zhubnete a naberete svaly

Video se připravuje ...

Steak vám dodá dostatek energie na celé dopoledne, to sacharidy nezvládnou.

26. února  2016 
 06:00

Všichni víme, že bez snídaně to prostě nejde. A to nejen celý den, ale i hubnutí a udržování nějaké ideální váhy. Co by měl ale člověk ráno jíst, aby dokázal snídani co nejefektivněji využít? Pokud chcete zhubnout a nabrat nějakou svalovou hmotu, pak by to měl být stogramový hovězí steak, radí osobní trenérka. 

Pro správnou tvorbu svalové hmoty jsou důležité bílkoviny. A čím více svalů máme, tím rychleji budeme spalovat tuky. Rovnice jednoduchá jako facka. Akorát že někteří lidé mají problém s tím, do svého jídelníčku dostatek bílkovin dostat. Osobní trenérka Olga Kalivoda z OK! Just be fit v tom má naprosto jasno.

Dieta začíná snídání. Vybírejte potraviny správně!
Autor: Shutterstock.com
První věc, kterou ráno strčíme do pusy, nastaví náš metabolismus i mozek na správné fungování během celého dne. Měla by nás tedy zasytit, neměla by příliš rozhýbat hladinu krevního cukru a měla by nás nastartovat na celé dopoledne. "Někdo bude možná překvapen, že to nezajistí sacharidy, ale jen bílkoviny a zdravé tuky," říká Olga Kalivoda.

Těžko jen z myšlenky

Podle ní by tedy ideální snídaně měla být hovězí steak, hrst kešu oříšků a hromada zeleniny. Alespoň to tedy doporučuje svým klientům. To je poměrně radikální forma snídaně. Sama si příliš nedovedu představit, že místo ovesných vloček s bílým jogurtem a ovocem si ráno na pánvičku hodím stogramový steak. Jen při té myšlence je mi těžko.  

"Jídelníček se ale samozřejmě odvíjí od vašich konkrétních cílů a od somatotypu genetiky, dále od toho, jak jste aktivní během celého dne a jaký máte trénink," vysvětluje osobní trenérka. Jestliže se rozhodnete pro takovouto náročnější snídani, můžete pak samozřejmě vynechat dopolední svačinu – ba je to spíše záhodno. Další jídlo by mělo být až oběd. Což ale pravděpodobně nebude problém, protože takové množství bílkovin vás bez problémů na celé dopoledne zasytí. 

Místo hovězího kuřecí
Červené maso prý pomáhá proti depresím
Autor: profimedia.cz

Nicméně pokud je na vás představa hovězího steaku příliš silná káva, můžete začít i něčím slabším, jako jsou třeba kuřecí maso nebo některé ryby. Ostatně než se do toho pustíte naplno, je dobré dát si takovou generálku. Vyzkoušejte si takovouto proteinovou snídani v sobotu, abyste věděli, co to s vámi udělá. V neděli to můžete doladit a v pondělí už pojedete naostro. 

U tak velkého příjmu masa ale člověka také napadá, co na to asi řeknou jeho cholesterol, tlak a jestli nebude muset po pár měsících skládat účty svému lékaři s tím, že má podezření na dnu. Takže než se rozhodnete vydat se cestou steaků ke snídani, nejprve se o tom poraďte se svým lékařem, abyste předešli případným problémům. Navíc jestliže chcete zhubnout a neplánujete většinu týdne trávit v posilovně tvorbou pekáče buchet, pak tato snídaně není pro vás to pravé ořechové.

Hubnout se dá i s ovesnými vločkami, semínky a ořechy, které zalijete bílým jogurtem nebo kefírem. Bílkoviny tu jsou také a vaše tělo nedostane takový šok. Jestli se ale chystáte vydat se na dráhu svalovce, potom si ten steak klidně dejte. Držte se myšlenky "všeho s mírou", a pokud budete používat selský rozum, pak si uškodit nemůžete.

Více o tom, co jíst a jak dodržovat správnou životosprávu, aby šla kila dolů, si můžete přečíst v rubrice Hubnutí.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji