Běháním nezhubnete, tvrdí osobní trenérka: Jak je to možné?

Video se připravuje ...

Osobní trenérka Olga Kalivoda vysvětluje, proč si myslí, že běhání je pro hubnutí zbytečné.

12. února  2016 
 06:00

To, že běháním nezhubnete, tvrdil už někdy před šesti lety Greg Brookes. Jeden z prominentních osobních trenérů. Má na svědomí štíhlý pas nejedné celebrity. Stejný názor na tento – čím dál tím oblíbenější – sport má i osobní trenérka Olga Kalivoda. 

Dali jste si na začátku nového roku předsevzetí, že zhubnete? Koupili jste si nové boty na běhání a od ledna se honíte pětkrát týdně po parku? Pak je to k ničemu. Alespoň to tvrdí osobní trenérka Olga Kalivoda z OK Just Be Fit. "Já tvrdím, že nadměrným kardiem tloustneme, nikoliv hubneme," říká. Právě běhání přitom patří mezi nejčastější kardio aktivity.

Zkuste veslování, zapojíte svaly rukou, nohou a zad. A spálíte více jak při běhání.
Autor: Shutterstock.com
Ve chvíli, kdy děláme nějaké kardio cvičení, ať už jsou to běh nebo třeba jízda na kole nebo na bruslích, a dostaneme se nad správnou tepovou frekvenci, v tu chvíli tělo začne brát energii ze svalů, nikoliv tuků. Vede to tedy k tomu, že se zbavíme akorát svalů. 

Zkuste intervalové kardio

Olga Kalivoda říká, že abychom skutečně efektivně hubnuli, musíme nejdříve nabrat svalovou hmotu. Je to logické, protože tělo nejlépe spaluje tuky právě v kombinaci s posilováním svalů. "Kardio vlastně není k ničemu dobré. Na zvyšování kondice bych doporučila spíše intervalové kardio, které není tak dlouhé a nezvyšuje hladinu kortizolu, stresového hormonu," vysvětluje.

Při intervalovém kardiu střídáte rychlost daného pohybu, takže třeba čtyřicet vteřin budete skutečně sprintovat a pak dvě minuty půjdete v klidu. A takto to budete stále opakovat. Ale spoléhat se pouze na tento druh pohybu může být podle některých bláhové. "Tvrdím, že pro úspěšné zhubnutí nebo nabrání svalové hmoty je ideální cvičení alespoň čtyřikrát týdně, i když pro začátečníka stačí i třikrát. Když pořádně procvičí všechny partie," vysvětluje Olga Kalivoda.

Pokud budete jednotlivá kardio cvičení střídat, rozhodně zhubnout můžete.
Autor: Shutterstock.com

Nenechte tělo zvyknout!

Podle nás ale nemusíte ihned věšet běžecké boty na hřebík. Stačí se podívat třeba na Dalibora Gondíka, který zhubl mimo jiné i díky běhání. Jestliže zkombinujete běh se zdravou stravou a přidáte nějaké posilování, bude se tvořit i svalová hmota.

Odmítavý pohled na běhání nemá ani Martina Dvořáková, nutriční terapeutka. "To nejde říct paušálně. Na někoho může běhání zabírat při hubnutí, jinému ale klidně stačí rychlá chůze. Je to individuální. Ale tělo si může na daný pohyb vytvořit návyk. Proto je dobré to nakombinovat s jiným sportem," říká. 

Ovšem stejně jako si vaše tělo může vytvořit návyk na běhání, může si zvyknout i na jiný pohyb, při kterém nebude využívat tolik energie, a metabolismus spalování se zpomalí. Není tedy lepší rady než najít rovnováhu mezi jednotlivými kardio cvičeními, posilováním a hlavně zdravou stravou.

Video se připravuje ...
Trenérka Markéta Brožová pro vás sestavila základní cviky potřebné pro protažení před tréninkem. • VIDEO: Adam Balažovič

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji