Pozor! Běháním v zimě si můžete místo hubnutí ublížit

  • Video se připravuje ...

    Trenérka Markéta Brožová pro vás sestavila základní cviky potřebné pro protažení před tréninkem.

    15. ledna  2016 
     06:00

    Taky vám to nedá, a i když počasí nahrává spíše ledním bruslím, obujete běžecké boty a vyrazíte do parku? Tak si dejte pozor – větší než v létě nebo na jaře. Aby svaly správně fungovaly, potřebují určitou teplotu. Proto je před běháním pořádně zahřejte a protáhněte.

  • Zahřejte se

    Důležité je zahřát před tréninkem svaly.
    Autor: Shutterstock.com
    Protáhnout, či neprotáhnout? Toť otázka! Názory odborníků se liší, podle některých není ani tak důležité protáhnout se před sportovní aktivitou jako spíše po ní. V zimě by ale protažení nemělo chybět – zvláště tehdy, když se chystáte ven. Eliminujete tím následná zranění. Svaly totiž nejlépe fungují při určité teplotě, která ale v zimě samozřejmě klesá. Musíte je tedy před během zahřát. Toho docílíte nejlépe protažením. Jestli se ale chystáte na nějakou větší fyzickou aktivitu, je dobré se předtím na deset minut rozklusat. Jinak hrozí riziko natržení svalu nebo jiného zranění.
  • Začněte od nohou

    Na běhání se musíte pořádně připravit.
    Autor: Shutterstock.com
    A začněte hezky od podlahy! Nejprve si protáhněte kotníky, a to krouživými pohyby. Vystřídejte obě nohy a poté plynule přejděte k protažení kolen. V obou případech zopakujte krouživé pohyby šestkrát až dvanáctkrát na každou stranu. "Nesnažte se to dělat švihem, ale pomalými, krouživými pohyby," radí osobní trenérka Markéta Brožová z Contours. Dále protáhněte i kyčle. Pro lepší stabilitu se přidržte třeba zdi nebo nějakého zábradlí.
  • Nezapomeňte na svaly

    Nezapomeňte se pořádně protáhnout!
    Autor: Shutterstock.com
    Kromě kloubů ale nesmíte zapomenout ani na svaly. Hlavně ty na zadní straně stehen. Ohněte se v páteři do pravého úhlu, abyste zadní nohy cítili, chvíli v této pozici vydržte a poté se uvolněte. Obratel po obratli se pomaličku narovnávejte. Kromě stehen si tím zahřejete i páteř. To samé opakujte alespoň třikrát. Pomocí rotací pak zahřejte ještě šikmé břišní svaly. A to šest- až dvanáctkrát. 
  • Důležitý je i krk

    Běhání v zimě nemusí být utrpení. Musíte se ale pořádně protáhnout.
    Autor: Shutterstock.com
    I když vám to možná přijde vtipné, rozhodně byste neměli zapomínat i na protažení krčních svalů a páteře. Provádějte půlkruhy na jednu a na druhou stranu tak, jak jste je určitě dělali i při tělocviku na základní škole. "Dejte si pozor, abyste přitom nezvedali ramena, hezky je tlačte dolů," radí trenérka. Totéž opakujte šestkrát až dvanáctkrát, na každou stranu.
  • Protažení po tréninku

    Po tréninku je potřeba se pořádně protáhnout.
    Autor: shutterstock.com
    Když už máte odběháno, rozhodně se nezapomeňte pořádně protáhnout. Důležité je zaměřit se hlavně na ty části těla, které jste nejvíce namáhali. V případě běhu to tedy budou nohy. Udělejte výpad v bok, při kterém ucítíte, jak zabírají vnitřní strany stehen. Poté si přitáhněte chodidlo k pozadí, pro jistotu se někde opřete, abyste třeba neupadli. Protáhnete si tak přední strany stehen. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji