Boty základ běhání! Jak si vybrat ty správné?

Video se připravuje ...

Specialista radí, podle čeho se orientovat, když si chcete koupit boty na běhání.

28. září  2015 
 06:00

V tom, že jsou boty základním stavebním prvkem vaší sportovní výbavy, pokud se rozhodnete začít běhat, se shodnou všichni zasvěcení. Ovšem nic není tak jednoduché. Jak se rozhodnout pro ty správné, pokud jsou to vaše první a začínáte? Specialista na videu vám všechno podrobně objasní.

Existuje několik druhů bot, nejzásadnější je rozdíl v povrchu, na kterém běháte, jestli je to asfalt, nebo terén. Na první pohled je viditelný rozdíl v podrážce. Silniční bota má výrazné odpružení, hladkou podrážku a je velmi lehká. Bota do terénu má hrubou podrážku a liší se také materiál, který je odolnější proti povětrnostním podmínkám.

Pokud začínáte, není nutné mít dvoje boty, jdete-li si občas o víkendu zaběhat v lese. Silniční bota vám bude stačit, je totiž mnohem tolerantnější k běžecké technice, a tím pádem bude vaše noha ve větším bezpečí. Pokud bude pršet nebo bude bahno, musíte ovšem počítat s tím, že bota, která není do terénu, vám může na hladké podrážce podkluzovat. Potom si dávejte větší pozor.

Video se připravuje ...
Vybavení, které potřebujete na běhání? Sportovní podprsenka a dobré boty! • VIDEO: Adam Balažovič

Dalším druhem běžecké boty je takzvaná tesařská, která má menší odpružení, aby se neztrácelo tolik energie a běh se zrychlil. Bota je ještě o něco lehčí. Pokud běháte pouze rekreačně nebo se hlásíte poprvé na maraton a nemáte ještě tolik zkušeností, není to vhodná obuv pro vás, protože pokud nemáte dokonalou techniku, dochází k většímu zatěžování svalů.

Nově vzniká ještě další typ boty, minimalistický neboli bear foot, který by měl simulovat běh na boso. V těchto botách jsou posilovány úplně jiné svaly. Doporučuje se kombinovat je s klasickými botami. Samozřejmě, že záleží na vašem individuálním dojmu. Raději se ale poraďte s odborníky, zda je pro vás tato technika vhodná.

Pokud uvidíte boty pod tisícovku, není-li to tedy po nějakých obrovských slevách, potom vám boty zřejmě dlouho nevydrží. Dobrá bota na běhání by prý měla začínat od tisícovky výš. Pokud běžec běhá delší úseky, pozná okamžitě rozdíl mezi levnými a drahými botami, které jsou mnohem více odpružené a mnohem komfortnější.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji