Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

SENZACE: První vědecká pilulka na hubnutí!

Mnohé ženy mají tendenci neustále se vážit a držet diety, i když to vlastně vůbec nepotřebují
22. ledna 2009 | 16:30

DISKUZE: Konečně se dočkáme! V lékárnách se brzy objeví volně prodejný lék pod názvem alli (orlistat 60mg). Je to vůbec poprvé v dějinách, kdy Evropská léková agentura schválila volně prodejný lék pro hubnutí.

Společnost GlaxoSmithKline (GSK), která patří k největším světovým farmaceutickým a zdravotnickým společnostem zaměřeným na výzkum, získala licenci na volný prodej léku pod názvem alli (orlistat 60mg). Centrální registrace znamená, že společnost GSK, kterou reprezentují i tak známé výrobky jako Panadol, Coldrex, Sensodyne nebo Odol, může nyní alli uvést na trh ve všech 27 členských zemích Evropské unie.

Dieta
Autor: scom

Orlistat není žádnou novinkou. Na lékařský předpis je již přes deset let dostupný orlistat 120 mg. Získání licence na volný prodej však bude určitě 'významným mezníkem' v boji s obezitou. Je však třeba zdůraznit, že alli není náhradou za cvičení a vyváženou stravu, je jen účinným pomocníkem v boji s nadbytečnými kilogramy.

Jak alli funguje
Účinná látka orlistat 60 mg, působí lokálně v trávicím traktu a zabraňuje vstřebávání tuků obsažených v přijaté potravě, takže dochází jen k minimální absorpci aktivní složky do krve.

Metr
Autor: Scom

Orlistat je účinný, specifický a dlouhodobě působící inhibitor enzymů zažívacího ústrojí nazývaných lipázy. Inaktivovaný enzym není schopen štěpit tuk obsažený ve stravě a tím odchází zhruba 30% tuku z jídla, které sníte, střevem nestráveno. Vaše tělo tak nemůže tento tuk využít jako zdroj energie a přeměnit ho tak na tukovou tkáň.

Pro koho je lék určen
Lék je určený pro dospělé jedince, jejichž index tělesné hmotnosti (BMI) je vyšší než 28.

Spočítejte si svůj BMI INDEX.

BMI kalkulačku najdete zde.


Jak se alli užívá
Přípravek je určen k užívání v kombinaci s mírnou nízkokalorickou dietou s nízkým obsahem tuků. Doporučená dávka alli je jedna 60mg kapsle třikrát denně společně s jídlem obsahujícím pouze doporučený obsah tuku.

Účinnost ortistatu
Bezpečnost a účinnost orlistatu je náležitě zdokumentována a potvrzují ji údaje z více než stovky klinických studií. Lidé, kteří užívali tablety s každým jídlem, zhubli v průměru o 50 % více než ti, kteří přípravek neužívali.

Prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., přednosta III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, dodává: "Výzkum ukázal, že spotřebitelé utrácejí ročně miliony euro za módní diety, nevyzkoušené , "zázračné pilulky" a potenciálně nebezpečné výživové doplňky, často nepodepřené žádnými vědeckými důkazy. Tím, že bude do volného prodeje uveden schválený produkt, získají spotřebitelé přístup k ověřené léčbě, která jim může výrazně pomoci v boji proti přebytečným kilogramům. Pro mnohé se úbytek hmotnosti může stát katalyzátorem ke zlepšení jejich celkového zdravotního stavu a k dosažení zdravého sebevědomí."

Pokud se letos na hubnutí patřičně vyzbrojíte, budete vypadat ještě lépe, než před svátky, a to bez drastických diet.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM,

Pilulky mají i některé nevýhody
Hlavně na začátku užívání mohou nestrávené tuky, které nemůže tělo absorbovat, způsobovat nadýmání a průjmy. Tyto příznaky však bývají mírné a obvykle brzy ustoupí. Při užívání přípravku alli je však třeba dodržovat dietu s nízkým obsahem tuků, po konzumaci jídla s vysokým obsahem tuku totiž může dojít k nepříjemným nežádoucím účinkům.

Alli také může narušovat vstřebávání některých vitaminů, proto se doporučuje užívat jako doplněk stravy některý z multivitaminových preparátů, kterých je na trhu velké množství.
Hubněte rozumně. Nepodléhejte iluzi, že zhubnete 10 kilo za tři týdny.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Autor: INT, lena