Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Grilování podle hvězd: Tuňákový steak Emanuela Ridiho

Fotografie
5. května 2010 | 15:41

SERIÁL: Do gastronomického klání mediálně slavných kuchařů vstupuje i charismatický, u nás domestikovaný Emanuel Riddi. Hvězda gastronomického pořadu na tv Prima Ital v kuchyni.

Pětatřicetiletého Riddiho pražští labužníci znají. Na nabídku jeho restaurace Emanuel nedá mimo jiných dopustit ani Simona Krainová, která navíc bydlí poblíž, ve stejné čtvrti Dejvice.

Noblesního Riddiho ctí kritici i kolegové. Včetně Zdeňka Pohlreicha, který na rozdíl od něj působí jak buldozer. Pohlreich dokonce přišel do kuchyně Riddiho okusit jeho jídlo a složil mu poklonu. Zatímco kosmopolitní Pohlreich musel italskou kuchyni poznat, Riddi ji měl od kolébky danou. A je to také sakra znát.

Emanuel Riddi tvrdí, že griluje všechno a rád. „Poslední dobou je u nás doma grilování výjimečnou událostí. Není na něj bohužel čas.“ Za nejlepší suroviny pro tuto záležitost považuje italské párky a ryby.

Tuňákový steak v chlebovo-bylinkové krustě Emanuela Ridiho

4 filety tuňáka v kvalitě na sashimi (200 g)
Z bylinek čerstvá bazalka, fenyklová nať, petrželka, tymián
1 šálek strouhanky
extra panenský olivový olej

Bylinky nadrobno nasekáme a smícháme je se strouhankou a olivovým olejem tak, aby strouhanka zvlhla, ale nebyla příliš nasáklá tukem. Ochucenou masu na tuňáka přitlačíme ze všech stran a na grilu ho jednu minutu z každé strany opečeme. Maso uvnitř musí zůstat trochu syrové. Jinak ryba zbytečně vyschne a její chuť ztratí na výjimečnosti.

Přílohou může být rozpečená bageta potřená bylinkovým máslem, pizza chléb. Samozřejmě salát podle sezónní nabídky. Zkuste špenátové listy s cherry rajčátky a kozím sýrem. Zakápnuté balsamikem, olivovým olejem plus posypané vlašskými ořechy.

Autor: red