Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Grilování podle hvězd: Kuřecí špízy Jirky Babici

Fotografie
4. května 2010 | 16:29

SERIÁL: Hned po Zdeňku Pohlreichovi nastupuje v grilovacím duelu mediálně slavných kuchařů Jiří Babica (48). Zatímco Pohlreich nabídl hamburgera s karamelizovanou cibulí, Babica poskytl recept na obligátní špíz.

O Babicovi, který fanoušky na Nově ohromuje nejrůznějšími dobrotami, je známo, že své následníky nepodceňuje. Naopak jim dává prostor k fantazii. Podstatné je, aby všeho bylo přiměřeně. A také měli schopnost improvizace. Když není parmezán, je tu eidam... Se stejnou velkorysostí přistoupil miláček žen Jiří i k rýžovému salátu ke špízům. Rýže by jistě měla být sypce uvařená. Místo obecné cibule si dovolíme doporučit jarní cibulku nebo šalotku. Salát zakápnout panenským olivovým olejem. Bazalku alternovat zelenou snítkou oregana nebo kořeněného libečku.



Jiří Babica poskytl recept na intimní grilování ve dvou - soudě podle dvou kuřecích prsíček. Ale není těžké si poměr znásobit. Ostatně i pro Babicu je grilování výzvou k společenskému střetnutí. Tak to má být. Jídlo je přece obřad, který si máme spolu s pokrmem vychutnat.

„V podstatě od jara do podzimu vařím venku. Doma u sporáku mě nepotkáte. Je to skvělá příležitost k tomu pozvat kamarády a něco jim připravit. Gril mám parádní, ale letos si chci k němu pořídit také velký wok. To abych se mohl pustit do thajské kuchyně,“ dodává Babica.

Kuřecí špízy Jirky Babici

2 kuřecí prsa

Na marinádu:
olivový olej
4 stroužky česneku
1 menší cibule
1 červená paprika
1 lžíce mleté papriky
1 lžíce chilli
2 lžíce cukru
sůl, pepř na dochucení

Na přílohu:
uvařená rýže
1 salátová okurka
2 rajčata
1 cibule
snítka bazalky
šťáva z 1 citronu
sůl, pepř, olivový olej na dochucení

Cibuli a česnek oloupeme, papriku nakrájíme, přidáme koření a vše společně rozmixujeme. Kuřecí prsa nakrájíme na proužky cca 3 cm široké a napichujeme je na špejle předem namočené v oleji. Špízy v míse zalijeme marinádou a necháme je nejméně tři hodiny odležet. Poté je opékáme na středně rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi ze všech stran.
Podáváme se studeným rýžovým salátem, který připravíme z uvedených surovin.

Autor: red