Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Grilování podle hvězd: Hamburger od Pohlreicha

Fotografie
3. května 2010 | 12:28

SERIÁL: Grilování se stalo oblíbenou národní záležitostí, která startuje hned s prvním jarním sluníčkem. Nejen v Americe i u nás je především záležitostí mužů. Ženy jsou na přípravu nejrůznějších dipů a salátů.

I grilovací kuchařka Blesk magazínu těží z receptů známých chlapíků. Na řadu ale přijdou i vychytávky populárních žen. Počkejte si – seriál je postupně den po dni představí. Sledujte Dobrou chuť v Blesku pro ženy.cz.

Začínáme povolanými muži, známými kuchaři. Prvním je Zdeněk Pohlreich (53), oblíbený drsňák a kultivovaný obrozenec naší současné gastronomie. V Pražském kulinářském institutu může naučit grilovat i vás - stačí se přihlásit do jeho kurzu. Pokud bude plno, můžete si vybrat jinou hvězdu ze zdejšího ansáblu. Na letošek tu připravili osmnáct kurzů grilování.  

Následovat bude lidový Jirka Babica, charismatický Ital Emanuel Ridi a kluk v akci, Ondřej Slanina. Který z jejich receptů je nejlepší? Hlasujte na serveru blesk.cz/kuchari.

Hamburger s karamelizovanou cibulí Zdeňka Pohlreicha

Na hamburger:
hovězí maso 1 díl
vepřové maso 1 díl
vejce
česnek  
cibule
máslo
sůl, pepř
Na posyp :
1 kg cibule 1kg
0,05 l červeného vinného octa
100 g cukru
sůl, pepř, tymián
200 g másla
1 dcl koňaku

Housky na hamburgery

Hovězí a vepřové maso umeleme nahrubo. Česnek a cibuli nakrájíme a vmícháme do masa. Dle chuti přidáme sůl, pepř a máslo. Z masy vypracujeme rukama těsto, které tvarujeme do tvaru hamburgrů. Po obou stranách ogrilujeme. Na karamelizovaný posyp pokrájíme cibuli na menší kostky a pozvolna ji restujeme na másle spolu s tymiánem. Zastříkneme vinným octem a necháme vydusit doměkka. V polovině dušení přidáme cukr, aby mírně zkaramelizoval, také koňak a dochutíme solí a pepřem. Do přepůlených housek dáme kečup, zeleninovou oblohu podle chuti a hamburger s čepicí karamelizované cibule.