Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Výzva k poznání a slasti: Prague Wine Week

Cesta k vínu je dlouhá a lze srovnat s celoživotním partnerstvím. Čím víc se poznáváte, rozumíte si, tím víc se těšíte ze své blízkosti.
11. ledna 2010 | 11:13

Zanedlouho vypukne v české metropoli Prague Wine Week. Týdenní festival vína v doprovodu špičkové gastronomie.

Prague Wine Week bude probíhat od 18.- 24. 1. 2010 v sedmi desítkách vybraných vinoték a restaurantů. Šéfkuchaři prestižních podniků nabídnou speciálně sestavené menu, v němž chuď dané odrůdy vína maximálně vynikne.

Na akci nebudou chybět naši a zahraniční vinaři, jež tu budou prezentovat svůj jedinečný sortiment. Organizátoři očekávají, že pražský týden vína přiláká na patnáct tisíc labužníků lačných mimořádných požitků.

Autor: Archív

Vyvrcholením festivalu bude Gala degustace v Břevnovském klášteře.Ta proběhne v pátek 22. ledna a k ochutnávce budou víc než tři stovky medailových značek z největší vinařské soutěže u nás, Prague Wine Trophy.

Jsme sice národ pivařů, nicméně obliba vína u nás stále stoupá. O to víc bychom se o něj měli zajímat. Cesta k vínu je dlouhá a lze srovnat s celoživotním partnerstvím. Čím víc se poznáváte, rozumíte si, tím víc se těšíte ze své blízkosti.

RADY PRO ZAČÁTEČNÍKY

• Zaměřte se na kvalitu, chuť, vůni. Pokud podáváte víno k jídlu, vezměte v potaz druh pokrmu.

• Jídlo a víno musí být v rovnováze, jedno nesmí zastínit druhé. K delikátní krmi se obecně hodí jemná vína. Těžká jídla, tmavá masa si zaslouží hutné červené. Smetanové omáčky žádají tělnaté polosuché bílé…

• Levnější víno podávejte dřív než drahé. Zhoršená kvalita se vždy pozná.

• Suché pijte před sladkým, lehká vína před silnými a mladé před staršími ročníky.

Autor: frč, amp