Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ještě lepší koláče

25. listopadu 2008 | 08:44

Ovládněte triky, jak připravit skvělé jablečné koláče, které budou hitem každého nedělního odpoledne. Možná zmizí ze stolu dřív, než stihnou vychladnout.

Vhodná jablka
Pro tepelnou úpravu jsou nejvhodnější jemně nakyslé odrůdy, například Jonagold nebo Braeburn.

Příprava
Když ovoce oloupete, nakrájíte nebo nastrouháte, začne rychle hnědnout. Abyste předešla nevábné změně barvy, stačí ho pokapat citronovou nebo limetkovou šťávou. Pokud koláč nepečete pro děti, můžete jablka pokapat například třešňovicí.

Tarte Tatin, neboli obrácený koláč dostal jméno po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline.
Autor: Potten&Pannen

Pro zjemnění
K nastrouhaným jablkům se hodí rozinky, mleté nebo sekané ořechy. Z koření je vynikající zázvor, skořice a nastrouhaná citronová kůra.

Co do těsta a co na něj
Do jemného těsta se skvěle hodí mandle nebo ořechy. Piškotové těsto bude aromatičtější po přidání marcipánu. Koláč můžete posypat kromě skořice a zázvoru i kokosem.

Příprava formy a plechu
Aby se koláč na plechu dobře krájel nebo se dal dobře vyklopit z formy, důkladně je vymažte tukem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. Kromě strouhanky můžete na vysypání využít i kokos nebo mleté ořechy.

Koláč vzhůru nohama
Tarte Tatin, neboli obrácený koláč dostal jméno po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline. Jednoho dne, kdy hotel v údolí řeky Loire byl plný hostů, Stephanie při přípravě klasického jablečného koláče nechala jablkovou náplň (oloupaná jablka, cukr a máslo) příliš dlouho na plotně a zapomněla na těsto. Když si to uvědomila, přidala těsto na již zkaramelizovaná jablka, a tak vznikl světoznámý obrácený koláč.

Ve formě Emile Henry si ho můžete připravit doma. Forma je oboustranná, takže v ní koláč pečete a poté i servírujete. Je vhodná do všech druhů trub, je odolná proti poškrábání a nárazům.

Autor: Ladislava Protivanská