Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nebojte se želatiny!

Nebojte se želatiny
19. listopadu 2008 | 08:45

Také se obáváte, že krém nebo aspik neztuhne a že v něm budou hrudky? Není čeho se bát, stačí zapamatovat si pár triků, a všechno půjde jako po másle.

Mnohé z nás se s respektem vyhýbají receptům, kde se vyskytuje želatina. Je to ale zbytečné.

Druhy

V obchodech najdete práškovou a plátkovou želatinu, ale i dortové a cukrářské želé, a dokonce i ztužovač želatiny. Každý druh se hodí pro přípravy jiné speciality. Dortové želé je určeno k přelití ovoce na dortech a koláčích. Stačí tenká vrstva, aby si ovoce ponechalo barvu a svěžest. Cukrářské želé je extra silné a můžete ho použít na dokončení zákusků, u kterých chcete mít vysokou vrstvu želé. Želatina v prášku se hodí na přípravu krémů a sladkých náplní, plátková pro přípravu aspiků a rosolů. Želatinové tužidlo se připravuje zastudena a hodí se na sladké krémy a náplně.

Nebojte se želatiny
Autor: archiv

Příprava
Důležité je přečíst si pečlivě návod na obalu každého konkrétního výrobku. Všeobecně platí, že želatinu nejprve necháme nabobtnat ve vodě nebo ve šťávě. Plátkovou želatinu jako jedinou po nabobtnání trochu vymačkejte a až potom ji zahřejte. Želatinu jen zahřejte, ale nevařte, protože var ji zbaví schopnosti želírovat. Při vmíchávání do krému nebo do náplně si pomůžete tak, že několik lžic krému vmícháte do želatiny a potom ji vlijete do zbytku krému a dobře promícháte. Takto předejdete vzniku hrudek. Hotový krém nechte ztuhnout.

TIPY

* Některé druhy čerstvého ovoce zabraňují procesu želírování, protože obsahují specifické enzymy. Patří sem ananas, kiwi a fíky. Místo čerstvých druhů doporučujeme použít kompot.

* Když jste připravila želatinový dezert nebo aspik do misek a chcete ho vyklopit, ponořte misky alespoň do poloviny na několik sekund do horké vody. Potom je překlopte na talíř, želé by mělo snadno vyklouznout a přitom neztratit tvar.

Nebojte se želatiny
Autor: archiv

Autor: Ladislava Protivanská