Sója – vzácný klenot mezi potravinami

30. září 2008 | 09:17

Víte, jak se jinak nazývá sója? Rostlinné maso. Je prý zázračnou rostlinou budoucnosti. Obsahuje nejvíce bílkovin ze všech plodin a je lehce stravitelná.

Výjimečná potravina
Sójové boby obsahují až 34 % bílkovin. To je dvakrát víc, než kolik jich najdete v mase. Dále lecitin, nutný pro přeměnu tuků a cukrů, lysin a značné množství vlákniny. Je také bohatá na minerály, stopové prvky a vitaminy.

Pokladnice prospěšných látek

- Na rozdíl od masa neobsahuje hnilobné bakterie, cholesterol a další škodlivé látky.

- Je vhodná ke konzumaci pro všechny věkové kategorie.

- Dobře působí při překyselení žaludku.

- Obsahuje draslík, vápník, hořčík a železo.

- Díky obsahu vitaminů B, lecitinu, vápníku a hořčíku velmi příznivě působí na nervovou soustavu, při neurózách, depresích a úzkostných stavech.

- Je vhodná i pro nemocné cukrovkou jako náhrada masa.

- Vhodná je pro snižování cholesterolu, zmírňování potíží klimakteria a také pro prevenci některých druhů rakoviny.

- Sójové mléko je výbornou náhražkou pro lidi trpící alergií na kravské mléko.

Nic se nesmí přehánět

- Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin jezte sóju s mírou, ne více než 3x týdně.

- Je vhodné konzumovat sójové boby v menším množství a dávat přednost jiným sójovým výrobkům, jako jsou mléko, tofu a podobně.

- Sója není tradičně zastoupena v evropském jídelníčku, takže někteří Evropané mohou trpět trpí alergií na sóju.

ZÁKLADNÍ VÝROBKY

- Sójové maso obsahuje až 30 % přírodní bílkoviny. Pokud ho uvaříte ve vývaru, získá chuť skutečného masa.

- Sójové mléko obsahuje mimo jiné lecitin nutný pro správnou činnost mozku. Má ale nižší obsah vápníku než mléko kravské.

- Sójová mouka neobsahuje cholesterol, koupit ji můžete plnotučnou i odtučněnou. Lze ji používat například do pečiva.

- Sójový olej má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin.

- Sójové výhonky přinášejí tělu celou řadu vitaminů. Jsou skvělou součástí salátů.

- Sojanéza dokáže nahradit majonézu v teplé i studené kuchyni.

- Tofu se připravuje za sójového mléka. Skvěle přejímá chutě i vůně ingrediencí, se kterými přijde do styku.

Autor: oli
Klíčová slova: bpž;bpz;sója;
Související články
DesktopMobile