Výjimečná potravina
Sójové boby obsahují až 34 % bílkovin. To je dvakrát víc, než kolik jich najdete v mase. Dále lecitin, nutný pro přeměnu tuků a cukrů, lysin a značné množství vlákniny. Je také bohatá na minerály, stopové prvky a vitaminy.
Pokladnice prospěšných látek
- Na rozdíl od masa neobsahuje hnilobné bakterie, cholesterol a další škodlivé látky.
- Je vhodná ke konzumaci pro všechny věkové kategorie.
- Dobře působí při překyselení žaludku.
- Obsahuje draslík, vápník, hořčík a železo.
- Díky obsahu vitaminů B, lecitinu, vápníku a hořčíku velmi příznivě působí na nervovou soustavu, při neurózách, depresích a úzkostných stavech.
- Je vhodná i pro nemocné cukrovkou jako náhrada masa.
- Vhodná je pro snižování cholesterolu, zmírňování potíží klimakteria a také pro prevenci některých druhů rakoviny.
- Sójové mléko je výbornou náhražkou pro lidi trpící alergií na kravské mléko.
Nic se nesmí přehánět
- Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin jezte sóju s mírou, ne více než 3x týdně.
- Je vhodné konzumovat sójové boby v menším množství a dávat přednost jiným sójovým výrobkům, jako jsou mléko, tofu a podobně.
- Sója není tradičně zastoupena v evropském jídelníčku, takže někteří Evropané mohou trpět trpí alergií na sóju.
ZÁKLADNÍ VÝROBKY
- Sójové maso obsahuje až 30 % přírodní bílkoviny. Pokud ho uvaříte ve vývaru, získá chuť skutečného masa.
- Sójové mléko obsahuje mimo jiné lecitin nutný pro správnou činnost mozku. Má ale nižší obsah vápníku než mléko kravské.
- Sójová mouka neobsahuje cholesterol, koupit ji můžete plnotučnou i odtučněnou. Lze ji používat například do pečiva.
- Sójový olej má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin.
- Sójové výhonky přinášejí tělu celou řadu vitaminů. Jsou skvělou součástí salátů.
- Sojanéza dokáže nahradit majonézu v teplé i studené kuchyni.
- Tofu se připravuje za sójového mléka. Skvěle přejímá chutě i vůně ingrediencí, se kterými přijde do styku.