Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak chutná Mexiko

Za mexickou kuchyní a atmosférou jsme byli v restauraci Hacienda Mexicana. Tamní kuchař nám prozradil recepty na výtečné pokrmy. Až si tam budete vybírat oběd nebo večeři, můžete se orientovat i podle kalorických hodnot uvedených na jídelním lísku.Mexická kuchyně není v rozporu s trendy zdravého životního stylu. O tom nás přesvědčili i zakladatelé společnosti Fitnesshelp.

GUACAMOLE ESPECIAL BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 2 ks avokáda * 160 g rajčat * 240 g cibule * 32 g česneku * Podravku * 10 g limetky * 80 ml zakysané smetany * mletý koriandr Postup: Avokáda rozkrojte, zbavte jádra a lžící opatrně vyjměte dužninu. Vybírejte zralá avokáda, aby dužnina byla měkká. Dejte ji do přichystané nádoby, přidejte cibuli nakrájenou nadrobno, zakysanou smetanu a Podravku. S pomocí vidličky avokádo důkladně rozmačkejte a smíchejte s ostatními ingrediencemi, přidejte prolisovaný česnek, zakápněte šťávou z limetky. Nakonec přidejte rajčata nakrájená na kostičky a koriandr, lehce promíchejte a podávejte nejlépe s teplými chipsy nachos. Doba přípravy: 15 minut MINI BURITTOS BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 200 g kuřecích prsíček * 1 cibuli * 3 stroužky česneku * červené fazole v rajčatovém chilli nálevu * rajčatové pyré * kořenicí směs Mexické bylinky * 6-8 pšeničných tortill * 160 g sýra Eidam * 100 g sýra Cheedar * 200 g salsy Roja * olej * sůl Postup: Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek a nechte pustit aroma. Přidejte nakrájené kuřecí maso a opečte, poté přidejte konzervu fazolí (nejlépe pikantních v chilli nálevu). Dále rajské pyré a bohatě okořeňte Mexickými bylinkami nebo jinou směsí s podobným složením (sladká paprika, sušená cibule, česnek, pepř, oregano, chilli, kmín, nové koření, muškátový oříšek, petržel). Směs duste do zhoustnutí. Rozdělte ji na tortilly a každou zabalte. Polijte je salsou, poklaďte sýrem a zapékejte asi 15 minut. Burittos podávejte na listech čerstvého salátu. Doba přípravy: 40 minut CHURROS BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 140 g pomeranče * 100 g hroznového vína * 140 g kiwi * 180 g melounu * 220 g čerstvého ananasu * 100 g jahod * 140 g skořicového cukru * olej * 400 g čokolády * šlehačku na odpalované těsto: * 25 g vanilkového cukru * 250 g hladké mouky * 200 ml vody * 4 vejce * 50 g skořicového cukru * 10 ml šťávy z limetky * olej * sůl Postup: Do kastrůlku vlijte 200 ml vody, olej a limetkovou šťávu, přidejte sůl, vanilkový cukr a přiveďte k varu. Přidejte mouku a míchejte na mírném ohni, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny kastrolu. Těsto odstavte, nechte mírně vychladnout a vmíchejte vejce. Dejte do cukrářského sáčku a vytlačujte copánky, které smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Po usmažení vyjměte z oleje, položte na ubrousek, aby se přebytečný tuk vsákl, posypejte skořicovým cukrem a podávejte na talíři spolu s čerstvým ovocem a s teplou roztavenou čokoládou. Doba přípravy: 1 hodina NACHOS CHORIZO BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 200 g hovězí svíčkové * 80 g klobás * 100 g červené papriky * 60 g pórku * 160 g cibule * 40 g česneku * 80 g fazolových lusků * 80 g hrášku * 60 g cizrny * 160 g červených fazolí * 120 g mouky * 32 g koření chorizo mix * mletou papriku * olej * Podravku * 1 chilli papričku * sýr Niva * chilli koření * směs Mexican Chorizo * 20 kusů kukuřičných tortil Postup: Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji dozlatova, přidejte mletou papriku, koření chorizo mix a lehce orestujte. Přidejte okořeněnou hovězí svíčkovou nakrájenou na kostky, orestujte, podlijte vývarem a duste do poloměkka. Přidejte červenou papriku nakrájenou na kostičky, fazolové lusky, červené fazole, hrášek, cizrnu, pórek, chilli papričky, česnek a klobásu. Vše duste spolu s masem, dokud maso nezměkne, pak zahustěte jíškou, dochuťte Podravkou a chilli kořením. Kukuřičné tortilly rozkrájejte na trojúhelníky a usmažte. Tortilly dejte do pánve, přelijte směsí Mexican Chorizo, posypejte sýrem Niva a zapečte. Servírujte přímo v pánvi, pokrm ozdobte papričkami. Doba přípravy: 1 hodina Děkujeme za spolupráci Hacienda Mexicana, Klimentská 46, Praha 1, www.mexicana.cz, tel.: 221 851 095, www.fitnesshelp.cz

Související články