Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejlepší koření, marinády a těstíčka

Drůbeží maso
15. října 2008 | 10:22

Marinované, smažené v těstíčku nebo jen kořeněné a udušené či upečené... Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv úpravu drůbežího masa, fantazii se meze nekladou.

 

KOŘENÍ

Mletá paprika
Sladká a pálivá paprika se používá do gulášů, paprikášů, ale také při pečení nebo dušení drůbeže a do polévek.

Zelený pepř celý
Nezralé bobule pepře mají svěží chuť. Zelený pepř se používá podobně jako pepř černý, avšak nejvhodnější je na marinování.

Čtyřbarevný pepř
Harmonická chuť směsi pepřů je vhodná na všechny minutky z drůbežího masa. Uplatnění však najde také ve smetanových omáčkách.

Zázvor
Autor: Dušan Křístek

Kari
Jednou z hlavních složek kari koření je sušený mletý zázvor. V základní směsi se nacházejí také feferonky, koriandr, kmín, hořčičná semínka, listy kari a mletá kurkuma. Pokud chcete kari koření ozvláštnit, přidejte do něj mletou skořici nebo hřebíček a používejte ho do kuřecího nebo krůtího soté dochuceného smetanou.

Kmín
Jeho výrazné aroma dodává chuť omáčkám a dresinkům k masu, ale také skvěle zvýrazní chuť pečínky. Kmín můžete přidávat do jídla celý nebo drcený.

Mletý bílý pepř
Bílý pepř má štiplavější a výraznější chuť než černý. Výborně se hodí do chuťově výrazných jídel z drůbežího masa doplněných sýrem, houbami a mladou zeleninou. Vhodný je také do omáček a k suššímu masu, například krůtímu.

Zázvor mletý
Sušený mletý zázvor se v Evropě používá především při pečení, do chleba, sušenek, koláčů a orientálních kořenicích směsí. Nenahraditelný je také v marinádách na drůbež.

Jalovec celý
Jalovec se výborně kombinuje s česnekem a aromatickými bylinami, například s majoránkou a rozmarýnem. Vynikající je také v suchých solicích směsích a paštikách.

MARINÁDY

Medová s brandy
3 vejce, 2 lžičky hořčice, 1 lžička kečupu, 1 lžička vegety, 1 lžička sójové nebo worcesterové omáčky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžíce brandy,1 lžíce medu, pepř, sůl

Med
Autor: Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

Kari
kari koření, mletý bílý pepř, worcesterová omáčka, 200 ml červeného vína, sójová omáčka, sůl

Na křidélka
2 lžíce oleje, 1 lžíce vinného octa, půl lžíce oregana, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce medu, pepř, sůl

Zázvorová
100 ml sójové omáčky, 3 lžíce bílého vína, 1 lžička mletého zázvoru, 5 lžic oleje, 1 lžíce krystalového cukru, sůl

TĚSTÍČKA

Česnekové
Dvě vejce rozšlehejte s 5 lžícemi mléka, do směsi přidejte 4 rozmačkané stroužky česneku a zahustěte strouhankou. Ochuťte vegetou, mletým černým pepřem a solí. Stehýnka obalte v těstíčku a osmažte dozlatova.

Brynzové
Dvě vejce rozšlehejte s 2 lžícemi mléka, 30 g brynzy a se 60 g hladké mouky. Osolená křidélka obalte v hladké mouce smíchané se sladkou paprikou, potom v těstíčku a smažte.

Hořčice
Autor: Dušan Křístek

Paprikové
Červenou a zelenou papriku pokrájejte na jemné proužky. Těstíčko připravte z 1 lžíce hladké mouky, 2 vajec, 1 lžičky vegety, 100 ml mléka a soli. Přidejte papriku. Kousky kuřete obalte a smažte.

Jablkovo-houbové
Několik lžic hladké mouky smíchejte s 200 ml mléka, půlkou strouhaného jablka, 1 lžící mandlových lupínků, 1 lžičkou rozinek a dvěma žampiony nakrájenými na plátky. Ochuťte solí.

Šunkové
Tři vejce rozšlehejte s 50 g hladké mouky. Do směsi přidejte 300 g nadrobno pokrájené dušené šunky a osolte.

Mandlové
Dvě až tři vejce rozšlehejte s několika lžícemi hladké mouky a se 40 g mandlí. Osolte a obalujte.

OBALY

Milánský
2 vejce rozšlehejte s 1 až 2 stroužky česneku, solí, s mletým černým pepřem, petrželovou natí a 2 lžícemi olivového oleje. Kousky kuřete obalte v hladké mouce, ve vaječné směsi a ve strouhance.

Sezamový
Šest lžic sezamu opečte nasucho na pánvi, přidejte 1 lžíci sójové omáčky a nechte vychladnout. Dvě vejce rozšlehejte se sezamem. Kousky kuřete obalte v polohrubé mouce, ve vaječné směsi a ve strouhance.

Autor: luc, lap, rz
Související články