Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Naučte se vybírat mezi sladkostmi - 8. díl

29. srpna 2008 | 12:35

V minulém díle jste se naučili rozeznávat, které tuky vám neuškodí a na které si musíte dávat pozor. Tento týden se zaměříme se na cukry neboli sacharidy.

U sacharidů – stejně jako u tuků – si musíte hlídat jejich množství ve svém jídelníčku. Sacharidy jsou významným zdrojem energie. Zabezpečují normální činnost orgánů, například fungování svalů a mozkovou aktivitu. Měly by tvořit 40 až 50 procent celkového denního energetického příjmu.

Osmý krok

Sacharidy se dělí na:

- Monosacharidy, tedy jednoduché cukry. Bývají při hubnutí největším problémem. Jsou v bílém cukru, čokoládě, moučnících, sladkostech a limonádách. Obsahují "prázdné jouly", které mají pouze čistou energii bez vitaminů, minerálů nebo bílkovin a v těle se vám z nich tvoří tuk. Proto je omezte na minimimum. Jestli vám sladkosti pomáhají řešit zátěžové situace, najděte si ke zdravému mlsání pochoutky s nižším obsahem cukru. Například sladkosti s aspartamem, müsli tyčinky, sušené ovoce nebo kousek kvalitní čokolády (obsah kakaa vyšší než 70 procent).

Čokoládu s vysokým obsahem kakaa si může dopřát každý.
Autor: archiv BPŽ

- Polysacharidy, tedy složené cukry. Patří mezi ně škrob a vyskytují se v potravinách rostlinného původu. Obsahují je brambory, luštěniny, rýže, obilniny, mouka a moučné výrobky. Nejsou tak škodlivé jako jednoduché cukry, ale i na ně si dávejte pozor.

Sladidla:
Základním sladidlem je u nás řepný cukr nebo sacharóza. Po jeho konzumaci rychle stoupá hladina krevního cukru. Snadno se přeměňuje na tukové zásoby a vede i k většímu výskytu zubního kazu. Řepný cukr neobsahuje žádné minerály a vitaminy, které jsou potřebné pro organismus. Je to jen energetický zdroj. Při redukční dietě ho můžeme nahradit umělými sladidly. Vhodná jsou především sladidla na bázi aspartamu. Jde o přírodní sladidlo, které se však nehodí k tepelné úpravě.

Dia výrobky:
Tyto výrobky jsou vhodné pro diabetiky, ale vzhledem ke své energetické hodnotě nejsou určené k redukční dietě. Doslazují se sorbitem, který má energetickou hodnotu srovnatelnou s cukrem.

U sacharidů – stejně jako u tuků – si musíte hlídat jejich množství ve svém jídelníčku.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Devátá rada

Jestliže jste milovnicí sladkostí, naučte se vybírat si mezi nimi. Jezte je v malém množství, pomalu a bez pocitu viny. Spíš se sladkostmi odměňujte, než abyste s nimi řešila zátěžové situace a stresy.

Autor: jš, len