Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Naučte se jíst pomalu - 4.díl

Pokud vás trápí jen pár kilo nadváhy, stačí trochu upravit jídelníček a stihnete se jich zbavit ještě do léta.
29. července 2008 | 13:18

Zapisovala jste si celý týden, co jste snědla a vypila? Máte tedy před sebou záznamy, které vám prozradí, jaké jsou vaše stravovací návyky.

Tyto údaje jsou nyní vaši nejspolehlivější pomocníci a budou vás provázet během celého hubnutí.
Díky těmto záznamům jste odhalila své špatné stravovací návyky a po malých krůčcích pracujete na jejich odstranění. Tento týden se naučíme, jak jíst pomalu.

Čtvrtý krok
Lidé s nadváhou často jedí příliš rychle. Hltají velká sousta a myslí si, že čím méně času jídlu věnují, tím méně toho snědí. To je ale velký omyl. Tělu trvá nejméně 20 minut, než zaregistruje signál pocitu sytosti, který žaludek vysílá do mozku. Když jídlo sníte příliš rychle, signál ze žaludku nestihne do tohoto centra dorazit, a proto mezitím sníte mnohem víc, než ve skutečnosti k pocitu nasycení potřebujete. Takovou situaci možná znáte z nedělních obědů. Pohodlně se s rodinou najíte a teprve za chvíli se dostaví pocit přejedení. Někdy i s výčitkami. Takový stav provází únava, ospalost a neschopnost soustředit se na jakoukoli činnost. Jestli se takovéto situace týkají i vás, zaměřte se na následující techniky.

Techniky nácviku zpomalené konzumace

- Dávejte si do úst jenom malá sousta, a ta důkladně rozžvýkejte.

- Udělejte si na jídlo čas. Vyhýbejte se stánkům s rychlým občerstvením a nejezte při práci.

- Vnímejte a užívejte si chuť, vůni a kvalitu pokrmu.

- Jídlo si vždy hezky upravte a naaranžujte.

- Během jídla občas odložte příbor a konverzujte.

Konzumace jídla není soutěž o nejrychleji vyprázdněný talíř. Zapomeňte na dětskou hru "Kdo bude král?" a školní jídelny, kde byl vždycky pochválen ten, kdo všechno snědl jako první. Nenuťte k tomu ani děti. Odměna se dostaví: budete jíst pomaleji, tedy méně.

ČTVRTÁ RADA

Zkuste se na jídlo soustředit a nespojujte si ho s žádnou jinou činností. Jezte pomaleji, než jste zvyklá, a vychutnávejte si každé sousto. Tak se vám podaří snížit množství snědených pokrmů.

Autor: tam, len
Související články