Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Rajčatová dieta: Jak zaručeně shodit do Vánoc

8. listopadu 2011 | 06:07

Pokud chcete ještě před vánočními svátky bez námahy zhubnout o pár kilo, je tu pro vás tato dieta. Budete jíst denně 4 jídla a kila přesto půjdou dolů.

Rajčata jsou díky malému množství kalorií ideální potravinou pro každou redukční dietu. Zároveň pomáhají člověku dívat se na svět optimisticky.

Proto je vhodné jíst je ve větším množství, když je člověk ve stresu.

Kromě vitaminů obsahují i množství užitečných minerálních látek, například draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď a zinek.

Vyberte vždy jedno z jídel:

Výběr ze snídaní

1. Sýrový chléb
Namažte na 1 krajíc celozrnného chleba (60 g) 1 lžičku rostlinného tuku a obložte 40 g nízkotučného tvrdého sýra. K tomu si nakrájejte 1 rajče a vypijte velký šálek vitakávy.

2. Ovocný salát
Smíchejte 50 g borůvek, 1 broskev, 100 g hroznového vína, 1 jablko nakrájené na malé kousky, 2 lžíce ovesných vloček, 1 lžičku lněných semínek a 75 g nízkotučného jogurtu.

3. Obložený sendvič
Namažte na 1 krajíc celozrnného chleba 2 lžičky nízkotučného taveného sýra, obložte 50 g nakrájené salátové okurky a 2 plátky kuřecí šunky. Navrch položte další krajíc celozrnného chleba. K tomu vypijte 1 pohár čerstvé pomerančové šťávy a 1 šálek espressa.
Každá z variant má 1 050 kJ

Slaná palačinka s rajčatovým salátem
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Obědy:

1. Italský těstovinový salát (1 260 kJ)
Nakrájejte nadrobno 1 stroužek česneku a dohněda ho osmažte na 1 lžíci olivového oleje. Přimíchejte 5 lžic vývaru, 2 lžíce citronové šťávy, sůl a pepř. Do směsi přidejte 1 porci vařených těstovin. Nakrájejte na proužky 50 g šunky, 6 cherry rajčátek rozpulte a se šunkou vmíchejte do těstovin. Dochuťte čerstvými bylinkami.

2. Jogurtový salát
Smíchejte 75 g nízkotučného jogurtu, 1 stroužek česneku nasekaného nadrobno, sůl, pepř a pórek nakrájený na kolečka. Přidejte 1 porci vařených těstovin. Nakrájejte na proužky 30 g goudy. Na menší kousky nakrájejte 100 g cherry rajčátek, 1 menší cuketu a 1 žlutou papriku. Cuketu s paprikou poduste na 1 lžičce oleje, opepřete a se sýrem a rozpůlenými rajčaty vmíchejte do těstovin a dochuťte.

3. Vanilkové nudle (1 470 kJ)
Smíchejte 300 g vypeckovaných višní, 1 lžičku broskvového light nektaru a špetku skořice. V 250 ml odtučněného mléka vařte s 1 balíčkem vanilkového cukru a 30 g vařených nudlí (váha v syrovém stavu) po dobu asi 10 minut. Nudle můžete s višněmi servírovat studené i teplé.

4. Obložený toust (1 260 kJ)
Opečte 2 krajíce celozrnného chleba, jednu stranu namažte nízkotučným taveným sýrem. Tento toust obložte rajčetem nakrájeným na plátky a ovčím sýrem. Navrch položte 30 g salátu. Přikryjte druhým krajícem chleba a můžete servírovat.

Špagetový salát
Autor: Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

Věčeře:

1. Zapečené těstoviny (1 470 kJ)
V zakrytém hrnci poduste 500 g špenátu, osolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem. Jednu porci předvařených těstovin, 50 g uzeného lososa nakrájeného na plátky, 2 nakrájená rajčata a podušený špenát ukládejte ve vrstvách do vymaštěné formy. Posypejte 10 g nastrouhaného parmezánu a v troubě zapečte.

 

2. Brokolicový nákyp (1 260 kJ)
Nakrájejte na menší kostky 3 rajčata a 3 žampiony, rozdělte na menší růžičky 40 g brokolice a 2 pórky nakrájejte na kolečka. Spolu s 1 porcí vařených těstovin dejte všechny ingredience do vymaštěné formy. Jedno menší vejce, 3 lžíce nízkotučného mléka, sůl, pepř a sušený tymián vyšlehejte a touto směsí zalijte těstoviny ve formě. Vršek posypejte 15 g nastrouhaného parmazánu. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut.

3. Špagety s rajčatovou omáčkou (1 050 kJ)

ilustrační foto
Autor: archiv
Dvě nakrájené mrkve poduste na 1 lžičce olivového oleje, přilijte 100 ml vývaru a vařte asi 4 minuty. Oloupejte 4 rajčata, nakrájejte na kostky, přidejte k mrkvi a vařte ještě 10 minut. Zeleninu rozmíchejte na kaši. Do omáčky přidejte 4 lístky čerstvé bazalky. Uvařte 50 g špaget a nechte okapat. Polovinu si odložte na druhý den. Druhou polovinu špaget servírujte s omáčkou a posypejte 1 lžící nastrouhaného parmazánu.

4. Zeleninové špagety (1 470 kJ)

Na lžičce oleje poduste 75 g hrášku, 1 malou žlutou papriku a 50 g žampionů. Porci špaget odložených ze včerejška smíchejte s podušenou zeleninou a dvěma menšími nakrájenými rajčaty. Rozšlehejte 1 vejce se solí, pepřem, 5 g nastrouhaného parmazánu a se třemi lžícemi nízkotučného mléka. Směsí přelijte připravené špagety a při mírné teplotě zapékejte v troubě.

 

Dokonalé svačinky

Sladký snack
* Rozmixujte 200 ml podmáslí, 75 g borůvek, 2 lžíce citronové šťávy a 1 lžičku medu. Tuto dobrotu si dokonale vychutnejte.
* Zapékejte 300 g cukrového melounu asi a 2 plátky kuřecí šunky * Vypeckovanou broskev oloupejte, nakrájejte na malé kostky, smíchejte se dvěma lžícemi vanilkového a tvarohového krému. Přikusovat můžete celozrnné oplatky.

Slaný snack
Nahrubo nastrouhejte 300 g okurek, smíchejte s nízkotučným tvarohem, solí a pepřem. Přimíchejte 1 stroužek prolisovaného česneku. Tzaziky si namažte na 1 krajíc celozrnného chleba.

Autor: oli, Kbak