Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zázračné bílkoviny: Zhubněte s nimi do svých oblíbených riflí

8. června 2012 | 08:28

S chutnými zeleninovými polévkami a ovocnými koktejly, na které vám dnes přinášíme recepty, budou kila mizet dříve, než se nadějete. A vaše oblíbené džíny vám za několik dnů opět padnou jak ulité.

S přibývajícím věkem se nadbytečné kilogramy shazují stále obtížněji. Experti radí: zařaďte do svého jídelníčku potraviny s velmi kvalitními bílkovinami. Tělu dodají všechny aminokyseliny, které potřebují růstové hormony k rozpouštění tuků. Tyto látky se ve velkém množství nacházejí v polévkách a nápojích, které vám nyní nabízíme. Jednoduše si během dne dopřejte 2 porce polévky a 2x bílkovinný nápoj.

POLÉVKY

Chřestová polévka

Potřebujete (na 4 porce):
250 g chřestu, 1 červenou papriku, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 chilli papričku, 1 lžíci oleje, 1 lžičku kari, 2 lžíce mouky, 1 litr zeleninového vývaru, 4 větvičky koriandru, šťávu z 1 limetky, pepř, sůl

Příprava:
Chřest očistěte, nakrájejte na kousky a povařte v osolené vodě asi 5 minut. Pak slijte. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, papriku na menší kousky. Z chilli papričky vyberte semínka a rovněž ji nakrájejte nadrobno. Ve velkém hrnci rozpalte olej, přidejte papriku, česnek, cibuli a chilli. Posypejte kari, moukou a spařte. Zalijte vývarem a nechte 5 minut vařit. Dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou. Přidejte chřest a podávejte ozdobené koriandrem.

Pórková polévka
Pórkovou polévku můžete před podáváním ozdobit půlkou vejce uvařeného natvrdo.
Autor: Dušan Křístek, Michal Protivanský, archiv

Potřebujete (na 4 porce):
2 mrkve, 1 pór, 1 vejce, 100 g hrášku, špetku šafránu, 250 ml zeleninového vývaru, 800 ml rybího vývaru, 600 g lososa nebo jiné ryby, 125 ml bílého vína, sůl, pepř

Příprava:
Očištěnou mrkev nakrájejte na proužky, pórek na kolečka. Ohřejte zeleninový vývar, duste v něm mrkev asi 8 minut a pak ji vyndejte. Pak do něj přidejte hrášek a pórek a duste asi 3 minuty. Zeleninu vyndejte a do vývaru přidejte rybí vývar, bílé víno a šafrán, vše přiveďte k varu a pak zmírněte oheň. Rybu nakrájejte na kostky, vložte do vývaru a vařte asi 5 minut. Přidejte vařenou zeleninu, dochuťte solí a pepřem. Můžete podávat posypané koprem a ozdobené půlkou vejce uvařeného natvrdo.

Zeleninová polévka

Potřebujete (na 4 porce):
100 g těstovin penne, 1 konzervu bílých fazolí, 2 mrkve, 2 stonky celerové nati, 2 rajčata, 1 lžíci strouhaného parmazánu, 2 lžíce tymiánu, 150 g zelených fazolek, 2 lžíce nasekané bazalky, 500 ml vývaru, sůl

Příprava:
Těstoviny uvařte v osolené vodě a slijte. Fazole z konzervy nechte okapat, ostatní zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Zahřejte vývar, přidejte zeleninu, tymián a poduste asi 15 minut. Přidejte bílé fazole a těstoviny. Polévku dochuťte solí a pepřem, podávejte posypané nasekanou bazalkou a parmazánem.

Polévka s mletým masem.
Autor: Dušan Křístek, Michal Protivanský, archiv
Polévka s mletým masem

Potřebujete (na 4 porce):
1 cibuli, 200 g mletého masa, 4 stonky majoránky, 50 g těstovin, půl svazku mrkve, 100 g mraženého hrášku, 1 litr slepičího vývaru, 1 lžíci oleje, půlku vejce, 1 lžíci strouhanky, sůl, pepř

Příprava:
Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte na oleji spolu s lístky majoránky. Smíchejte s mletým masem, vejcem, strouhankou, solí a pepřem. Kuličky vytvořené ze směsi osmahněte na zbytku oleje. Uvařte těstoviny, slepičí vývar přiveďte k varu. Mrkev nakrájejte na malé kousky a povařte 10 minut ve vývaru. Na poslední 3 minuty varu přidejte hrášek. Nakonec přidejte těstoviny a mleté maso.

NÁPOJE PLNÉ BÍLKOVIN

Broskvový koktejl
Ovocné šťávy povzbudí
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Potřebujete (na 4 porce):
500 g broskví, 1 litr syrovátky, cukr, meduňku

Příprava:
Broskve oloupejte a dužinu poduste v malém množství vody. Rozmixujte ji se syrovátkou, dochuťte cukrem a ozdobte meduňkou.

Avokádový koktejl

Potřebujete (na 4 porce):
1 malé avokádo, 1 litr syrovátky, 2 lžičky citronové šťávy, 1 limetku, mátu, sůl

Příprava:
Dužinu avokáda rozmixujte se syrovátkou, osolte, dochuťte citronovou šťávou a nalijte do sklenic. Limetku nakrájejte na tenké měsíčky a spolu s mátou připevněte na okraj sklenice.

Autor: archiv