Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Léčba půstem

11. června 2007 | 10:00

Půst je účinná a bezpečná metoda k detoxikaci organizmu. Pravidelným půstem si zajistíte delší a zdravější život

Omlazuje a dodává elán. Zkrátka, budete se cítit šťastnější! Rezervujte si prodloužený víkend jen pro sebe: na zeštíhlení, pročištění a ke skvělému uvolnění. Krátkodobé omezení jídla podpoří tělo v odbourávání škodlivých látek, dopřeje oddech zažívání, posílí imunitu a dodá tělu potřebnou energii. Co znamená půst? Při půstu je třeba vzdát se na určitý čas tuhé potravy. Ale žádný strach, není to jen hezky převlečená hladovka. Jde o to zbavit se přebytečné zátěže - a to nejen na váze, ale i ve svém myšlení. I na doma Kromě klasických léčivých půstů, které zájemci absolvují na klinikách pod lékařských dohledem i několik týdnů, existují i krátkodobé postní kúry. Můžete je absolvovat doma - jako například náš pětidenní plán. Tělo se po jednom odlehčovacím dni připraví na 3 dny půstu. A jeden závěrečný den vás připraví na obvyklý stravovací režim. Co se děje v těle? Během půstu se pročisťují střeva a přebytečné látky, které vznikají během metabolických procesů, se lépe vylučují z těla. Pokožka bude hladší a také se posílí imunitní systém. Při půstu přepne organismus na úsporný režim a tělo čerpá potřebnou energii ze zásob. Čichové a chuťové receptory budou mnohem citlivější. Má půst vedlejší účinky? Protože se tělo zbavuje škodlivých látek, můžete výrazněji trpět páchnoucím potem, možná se budete potýkat i s nepříjemným zápachem z úst. Někdy se spustí rýma jako při nachlazení, může vám být víc zima a na jazyku se objeví povlak. To však není nic znepokojujícího.


5denní postní plán: 1. den - Odlehčovací den Jezte jen ovoce: 1,5 kilogramu si rozdělte do tří porcí. Ideální jsou jablka, hrušky, kiwi a různé bobulovité ovoce. Vyhýbejte se banánům - mohou totiž způsobit zácpu. K tomu vypijte 2-3 litry vody nebo silně zředěného jablečného džusu. Skvělou možností je sklenice šťávy z kysaného zelí: pročisťuje a nastartuje trávení na správné obrátky. 2. den Ráno: Vypijte dva šálky neslazeného bylinkového čaje (může být třeba kopřivový). Dopřejte si dostatek odpočinku. Oběd: Uvařte si vývar podle našeho receptu. Můžete ho sníst jakékoliv množství. Večer: Vypijte 125 ml čerstvé pomerančové šťávy smíchané se 125 ml vody. 3. den Ráno a k obědu: Stejně jako 2. den. Večer: Smíchejte 125 ml ovocné šťávy se stejným množstvím vody. 4. den Ráno a k obědu: Stejně jako 2. den Večer: Smíchejte 125 ml rajčatové šťávy se stejným množstvím vody. 5. den Ráno: Velmi pomalu snězte syrové nebo dušené jablko. Oběd: Duste 1 bramboru, mrkev, celer a pórek ve 125 ml vody asi 15 minut a potom zeleninu rozmačkejte. Dochuťte solí, pepřem a muškátem. Večer: Jedna dušená mrkev a 2 lískové a 2 vlašské ořechy. K tomu 125 ml syrovátky.
Zeleninový vývar Potřebujete (na 4 porce): 250 g mrkve, polovinu pórku, 1 petržel a 1 celer, 1 lžičku instantního zeleninového vývaru, muškátový oříšek Postup: Zeleninu očistěte, omyjte a nakrájejte nadrobno. Vařte v 1 litru vody asi 15 minut. Potom polévku stáhněte z ohně a přeceďte. Vývar doplňte instantním zeleninovým vývarem s trochou strouhaného muškátového oříšku. Kdo chce, může polévku před podáváním posypat 1 lžičkou petrželové natě a půlkou lžičky ovesných vloček. Doba přípravy: 20 minut
Je sport dovolen? Ano! Pohyb je v pořádku a zabráníte jím i případnému svalovému úbytku. Ale nepřehánějte to! Procházka, výlet, jóga nebo plavání jsou ideálním řešením. Může se postit každý? U zdravých lidí není půst žádný problém. Jednou nebo dvakrát do roka můžete tuto kúru absolvovat. Ale pokud chcete mít jistotu, že si půstem neublížíte, dejte se nejprve vyšetřit lékařem. Pitný režim Během půstu hodně pijte! Nesycené vody jsou ideální. Chuť jí dodáte přidáním malého množství citronové šťávy. Pijte pomalu, vývar i šťávy můžete jíst po lžičkách. Na co si dávat pozor? Káva, černý čaj, cigarety, sladkosti a projímadla jsou během půstu tabu. Kromě toho budete potřebovat víc klidu - proto nechoďte na každou párty, spíš uléhejte ke spánku dříve než obvykle. Naše postní kúra se hodí na prodloužený víkend. Jak pokračovat po skončení půstu? Pomalu si zvykejte na obvyklou stravu, poslední ,,výstupní" den je stejně důležitý jako všechny předchozí! Proto si dopřejte takových přechodných dní klidně i více.

Související články