Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tři kroky k vysněné postavě

Čerstvé plody prospějí vaší lini i zdraví
20. ledna 2009 | 09:21

I malé změny ve stravování se mohou odrazit na vašem hubnutí. Přinášíme vám proto jednoduchá pravidla, která si určitě zapamatujete a pomohou vám ve vašem boji s kilogramy!

1. krok: Dejte trávení do pohybu

Zdravé tuky
Kdo denně použije na přípravu jídel 1 lžíci rostlinného oleje (například olivového nebo řepkového), dodá tělu důležité mastné kyseliny, které organismus potřebuje k výstavbě nových buněk.

Bílkoviny
Krůtí, kuřecí maso a ryby dodávají tělu lehce stravitelné bílkoviny. Na rozdíl od sacharidů (například těstovin) tělo velmi dobře nasytí (až na 2 hodiny).

Treska
Autor: Dušan Křístek, archiv

Pomozte střevům
Některé pokrmy umí povzbudit činnost střev, proto byste je měla jíst denně. Týká se to například probiotických jogurtů (150 g), smíchaných s lněnými semínky (2 lžíce na 150 g jogurtu), mrkve nebo jablka. Aby bylo trávení plynulé, potřebujete ještě balastní látky a cholesterol. Ty získáte v dostatečném množství z brokolice, květáku, petržele, řeřichy a celeru.

EXTRA TIP:
Silice citrusového ovoce podporují odstraňování škodlivin z jater a tenkého střeva.

2. krok: Pijte dostatek vody a čaje

Bez dostatečného přísunu tekutin štíhlé postavy nedosáhnete. V malých dávkách byste měla během dne tělu dodat 2-3 litry vody nebo neslazených bylinkových, případně ovocných čajů. Ty naplní žaludek a zaženou pocit hladu, ale hlavně: odvádějí z těla škodliviny.
Před snídaní se naučte vypít sklenici neperlivé vody (pokojové teploty) s 1 lžící jablečného octa. To zaručeně rozhýbe rozespalou trávicí soustavu.

Archív
Autor: Archív

3. krok: Sledujte, jestli jste najedená

Nejdůležitější pravidlo při jídle je vyhradit si dost času. Když totiž jíte pomalu, máte šanci včas si uvědomit, že už jste sytá, a s jídlem přestat. Pokud ale hltáte, dokážete sníst i dvojnásobné množství jídla, než tělo potřebuje, a právě to má pak za následek tloustnutí. Během jídla si dopřejte i krátké přestávky. Mozek potřebuje až 20 minut na to, aby vyslal signál, že už máte dost a nastal čas odložit příbor. Také je důležité nevěnovat se při jídle jiné činnosti. Sice můžete obědvat třeba i 25 minut, ale když jste při tom začtená do novin nebo knihy, ani nevnímáte, že něco polykáte, a proto toho sníte víc. Raději si jídlo na talíř krásně naaranžujte a vychutnejte si ho v klidu a v pohodě.

Plněné závitky
Autor: isifa.com, Lacná jedlá, vydavatelství Ringier Slovakia

Autor: připravila: oli