Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Štíhlá díky čaji

Bylinné čaje čistí a detoxikují organismus a tím také zlepšují kvalitu pleti.
15. ledna 2009 | 15:03

Čaj není jen pouhým prostředkem pro doplnění tekutin! Je i nejlepším partnerem při shazování nadbytečných kilogramů. Stačí si jen vybrat z mnoha druhů.

Čaj není jen nápoj, s pomocí kterého zabezpečíte tělu dostatečný přísun tekutin, ale má i další příznivé účinky. Nastartuje látkovou výměnu, omezuje návaly hladu, pomáhá tělu zbavovat se škodlivin a podporuje trávení.

ilustrační foto - sypaný čaj
Autor: PROFIMEDIA.CZ, PROTIVANSKÝ MICHAL

LAPACHO

Kůra z tohoto stromu obsahuje množství minerálních látek, jako jsou železo, draslík, vápník a selen. Flavonoidy, které jsou v něm obsažené, navíc posilují imunitu.

Příprava: Kůru vařte 10 minut ve vodě a dalších 10 minut louhujte.

Pro lepší účinek: Spolu s kůrou povařte i vanilkový lusk. Svou vůní působí vanilka jako uvolňující podpůrný prostředek a zároveň zlepšuje trávení.

CHAI

Indický národní nápoj připravíte z černého čaje a koření. Má jen samé dobré vlastnosti: obsahuje povzbuzující tein, který nastartuje spalování tuků, éterické oleje, které mají zklidňující účinek na žaludek, vitamin B1 podporující růst a chlorofyl. Koření jako kardamon, zázvor, skořice, fenykl, anýz a hřebíček mu dodávají aromatickou chuť a podporují látkovou výměnu.

Příprava: Lístky tohoto čaje přelijte vroucí vodou a nechte louhovat. Potomčaj sceďte a ještě jednou povařte spolu s kořením.

Pro lepší účinek: Do každého šálku přilijte trochu horkého mléka a oslaďte lžičkou medu. Chuť čaje bude jemnější, zároveň vám pomůže předejít pocitu hladu.

Čaj prospívá nejen při přechodných zdravotních potížích, ale pomáhá i při hubnutí a zpomaluje stárnutí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

ROOIBOS

Lístky a větvičky tohoto keříku se fermentují po malých dávkách a suší se na slunci. Tento nápoj je příznivý pro žaludek. Obsahuje významné množství flavonoidů, které chrání buňky, vitamin C (osvědčený spalovač tuků) a z minerálních látek hořčík, mangan, železo a vápník.

Příprava: Klasicky se zalévá vroucí vodou.

Pro lepší účinek: Rozmixujte 100 g sušených meruněk, 100 ml čaje rooibosu a 3 polévkové lžíce jablečného octa - získáte "tukožroutský" nápoj. Stačí smíchat polovinu tohoto množství s 300 ml teplého nebo studeného čaje rooibos. Betakaroten, minerální látky a enzymy z jablečného octa zlepšují spalování tuků.

KOPŘIVA

Odvar připravený z této rostliny má mírně odvodňovací účinky, zbavuje tělo jedů a posiluje imunitu, a to díky vitaminům C a A, draslíku a vápníku. V listech je obsažený hormon štěstí serotonin. Podporuje produkci hormonů důležitých pro spalování tuků.

Příprava: Přelijte 1 až 2 lžíce kopřivy vroucí vodou, nechte 15 minut louhovat a pak sceďte.

Pro lepší účinek: Doplňte nápoj sirupem z bezových květů - pročistí krev a zlepší trávení.

Očistných kúr je celá řada, stačí jen vybrat tu správnou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

ODVAR Z BŘÍZY

Flavonoidy, aromatické oleje, třísloviny, saponiny a vitamin C mají na tělo odvodňující účinky, ale nezatěžují přitom ledviny. Je to i účinná zbraň proti nadýmání.

Příprava: Přelijte vroucí vodou 1 lžičku březových lístků a louhujte 10 až 15 minut.

Pro lepší účinek: Přidejte k listům 1-2 hřebíčky. Odvar přispěje k vaší dobré náladě.

MATÉ

Listy cesmíny ostrolisté obsahují tein, který aktivuje látkovou výměnu i spalování tuků. Mají lehký odvodňovací a protizánětlivý účinek. Kromě vitaminů (A, B1 a C) a minerálních látek (vápníku, hořčíku a železa) obsahují až 20 aminokyselin důležitých pro tvorbu svalů.

Příprava: Zalijte listy cesmíny vroucí nebo studenou vodou.

Pro lepší účinek: Přidejte 20 g sladké sušené syrovátky. Bílkoviny, stopové prvky a minerální látky podporují hubnutí a zabezpečují odbourávání tuků a nikoliv svalové hmoty.

Vhodné čaje mají mnoho příznivých účinků.
Autor: PROFIMEDIA.CZ, PROTIVANSKÝ MICHAL

ZELENÝ ČAJ

Tento známý "zkrášlovač" obsahuje flavonoidy, vitaminy a kofein. Kromě toho i hodně vitaminu C a minerální látky: draslík, vápník, hořčík a fluór. Podporuje látkovou výměnu a posiluje imunitu.

Příprava: Zalijte čaj převařenou vodou ochlazenou přibližně na 70 °C. Sypaný zelený čaj můžete přelít opakovaně, nejvýše však třikrát.

Pro lepší účinek: Přidejte 20 g sladké sušené syrovátky. Bílkoviny v zeleném čaji, stopové prvky a minerální látky podporují hubnutí a zabezpečují odbourávání tuku.

Hvězda mezi čaji, zelený čaj je omlazujícím elixírem.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

ČAJ OOLONG

Jemné a částečně fermentované lístky nepatří ani k černým, ani k zeleným čajům, přesto se v nich snoubí vlastnosti obou těchto druhů. Saponiny zabraňují v činnosti některým enzymům štěpícím tuky. Tuk přijímaný v potravě se tak vylučuje z těla bez trávení a ukládání v organismu. Tein navíc zlepšuje spalování tuků.

Příprava: Přelijte vroucí vodou a nechte 3 minuty louhovat.

Pro lepší účinek: K snídani si dejte 300 ml čaje Oolong smíchaného se šťávou z červeného grepu a s rozmixovanými ovesnými vločkami.

Autor: připravila: oli