Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Senzační květák: Bílé růžičky vám pomohou zhubnout!

Květák obsahuje jen minimum tuků, což ho řadí k dietním potravinám.
6. září 2012 | 08:07

Je chutný, zdravý, lehce stravitelný. A navíc má málo kalorií. Údajně se pěstoval už před naším letopočtem. Rozšířen byl na Středním východě, k nám se dostal až okolo 18. století. V minulosti považovali lidé květák za zeleninu chudých, ale to už dávno neplatí.

Hlavně díky tomu, že obsahuje mnoho látek prospívajících tělu. Velkou výhodou květáku je, že si ho můžete koupit po celý rok. Má jemnou chuť, je lehce stravitelný, a proto je vhodný i pro děti.

Účinný při hubnutí

Květák obsahuje jen minimum tuků, což ho řadí k dietním potravinám. Energetická hodnota 100 g květáku je jen 105 kJ, navíc má i močopudné účinky. Je jednou z nejvhodnějších potravin pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Samozřejmě, že dietní je jen tehdy, když si ho připravíte vhodným způsobem. Smažení na oleji, v trojobalu či zapékání s uzeninou není pro dietu vhodné.

Plný vitaminů

Už 100 g květáku obsahuje denní doporučenou dávku vitaminu C. Když se chcete na jaře vyhnout chřipce, tato zelenina posilní váš imunitní systém. Obsahuje i hodně minerálů, stopových prvků, velké množství kyseliny listové, vitaminy B5 a B12, E, draslík a zinek. Díky obsahu výživných látek preventivně působí proti infekcím, snižuje krevní tlak a podporuje růst a obnovu buněk. Je vhodný i při ledvinových problémech a účinný při tvorbě střevní sliznice. 

Květák
Autor: profimedia.cz
Jak ho připravit

Raději rychle zapomeňte na smažený květák s tatarskou omáčkou a zvolte jiný způsob přípravy. Při konzumaci nevynechávejte ani malé lístky, které přiléhají k hlavičce, ty obsahují ještě víc vitaminů a minerálů než samotná hlávka. Výborně chutná krátce povařený - při této přípravě si zachová dostatečné množství vitaminu C. Květák vařte raději v nezakrytém hrnci, aby se výpary nehromadily pod pokličkou. Mohlo by to negativně ovlivnit chuť zeleniny. Čerstvý, syrový květák výborně chutná i v zeleninových salátech. Můžete ho také zapékat s jinými druhy zeleniny. Nezapomeňte ani na květákovou polévku. Připravíteli jídla z květáku s česnekem, kmínem nebo koriandrem, vyhnete se případnému nadýmání.

Autor: archiv BPŽ, Klena