7 tipů, jak přes svátky přibrat místo pěti kil pouze dvě

  • 7 tipů, jak přes svátky přibrat místo pěti kil pouze dvě
    22. prosince  2016 
     06:00

    Že během vánočních svátků nepřibereme ani kilo, by bylo akorát tak lhaní si do kapsy. Ze všech stran nás zavalují pokušení v podobě cukroví, chlebíčků, alkoholu, bramborového salátu a ubránit se tomu všemu je takřka nemožné. Navíc ani nechceme. Toto vánoční přejídání lze ale trochu obelstít a pomocí pár jednoduchých rad omezit energetický příjem. 

  • Procházejte se!

    Spojte vánoční nakupování s pohybem a choďte, co to jen jde!
    Autor: Profimedia.cz
    Nákupům, ať už jídla či dárků, se před Vánoci rozhodně nevyhneme. Co si z toho udělat takové malé cvičení? Jestliže nemáte obchod na druhém konci města, tak do něj nejezděte autem, ale jděte pěšky. Pokud se však autu nevyhnete, zaparkujte alespoň na druhém konci parkoviště. Když už jste uvnitř, projděte ho celý, z jednoho konce na druhý. Jen tak pro zvědavost si s sebou vezměte krokoměr a uvidíte, kolik toho během pořizování vánočních nezbytností ujdete! A jak je známo – chůze je jeden z nejlepších pohybů na hubnutí.

  • Pozvěte známé k sobě domů

    Pozvěte své blízké k sobě a ohlídejte si tak, co je na stole!
    Autor: Profimedia.cz
    Máte naplánováno několik schůzek s rodinou, přáteli, nevyhnete se odpolední kávě se svou babičkou? Pak si návštěvu pozvěte k sobě domů. Budete mít přehled o tom, co se servíruje, sami si budete moct vybrat občerstvení, a můžete se tak snažit sáhnout po něčem alespoň trochu dietnějším. Na jednohubky použijete tmavé pečivo místo světlého, do krabí pomazánky dáte místo majonézy bílý jogurt. Udržíte svůj jídelníček na uzdě, a navíc budete vypadat před ostatními velmi pohostinně!

  • Omezte alkohol

    Během vánočních svátků přijmeme spousty kilojoulů v alkoholu. Víte, který je naprostým zabijákem diety?
    Autor: Shutterstock.com
    Je to těžké, během Vánoc je to pořád nějaký večírek, přípitek, a tak vyhnout se alkoholu je oříšek! Ale dejte si na něj skutečně pozor. Energetická hodnota se pohybuje skutečně vysoko, například sklenička campari má 990 kJ! Navíc lidský metabolismus má práci se s alkoholem vypořádat, proto se i všechny tuky a cukry ukládají úplně jinak než jen po pouhém jídle. Jestli to bez alkoholu nejde, sáhněte po vínu, sektu, z horkých nápojů sáhněte raději po griotce než svařáku.

  • Kouzlo malých porcí

    Když už neumíte říct ne, dejte si skutečně malý kousek.
    Autor: Profimedia.cz
    Jak prosté. Když už nedovedete říct ne tomu skvělému vánočnímu dortu, který vám babička nabízí, dejte si. Ale skutečně malé porce. Vlastně – dejte si malou porci malé porce. I to chce vůli, ale musíte sami sobě nakázat, že buď si dáte skutečně nepatrný kousek, nebo vůbec žádný. To už za to stojí, ne?

  • Obelstěte své chutě

    Čokoláda
    Autor: Shutterstock.com
    Honí vás stále mlsná a nevíte, co byste samou roztažeností zdlábli? Pak mějte vždy po ruce tabulku extra hořké čokolády. Ta je bohatá na antioxidanty, má nižší obsah cukru a tuku a hlavně zažene ty největší chutě. Raději za hořkou čokoládu připlaťte, kupte si skutečně kvalitní. U ní máte záruku, že vás mlsná skutečně přejde.  

  • Nenakupujte hladoví

    Ve třiceti letech musíte pomalu ubrat trochu kilojoulů,abyste nezačali přibírat.
    Autor: Shutterstock.com
    Známá věc, ale stále pravdivá, o Vánocích o to více. Pokud se chystáte na nákup, choďte zásadně najezeni! S kručícím břichem nakoupíte pravděpodobně mnohem více věcí, navíc i takových, které nepotřebujete, ale máte na ně prostě v tu chvíli chuť. Ještě lepší je mít nákupní seznam, kde budete mít napsané přesně to, co potřebujete. Volte obchod, který znáte, takže nebudete bloudit a nestane se vám tak, že se ocitnete v uličce pokušení plné samých dobrot přesně pro vás. 
    Video se připravuje ...
    Sýry, které můžete při hubnutí, mají mít nejvýše 10 procent tuků • VIDEO: Vím, co jím

  • Hýbejte se

    Při hraní s dětmi si užijete spousty legrace a nastartujete metabolismus.
    Autor: Profimedia.cz
    Nenechte na sebe dopadnout všechen stres a únavu a věnujte alespoň minimum času pohybu. Ačkoliv se to může zdát jako nesmysl, půl hodiny pohybu vám pomůže nejen po fyzické stránce, ale i po té psychické. Taková krátká procházka nebo blbnutí s dětmi vám nejen nastartují metabolismus, ale dodají i potřebnou energii. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji