Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

6 nejslavnějších diet světa. Zhubněte bodovou nebo zónovou!

  • Mezi nejoblíbenější diety patří třeba bodová dieta, kdy si můžete dopřát i něco sladkého.
    15. prosince 2014 | 09:25

    Každý třetí člověk v Čechách má nadváhu. Na zemi žije přes jeden a půl miliardy obézních lidí. Zdravotní rizika, která způsobují kila navíc, jsou vesměs známá – hrozí infarkt, cukrovka a další nepříjemnosti. Jak se zbavit přebytečných kil, tuší každý – více pohybu a úprava jídelníčku. Nebo můžete držet dietu. Slyšeli jste už třeba o bodové dietě nebo středomořské dietě?

  • Dieta podle krevních skupin

    Skupina B – kočovníci. Mají odolné zažívání, a tak si můžou dovolit divočinu, mořské plody, všechny mléčné výrobky, červenou řepu nebo květák. Vyhýbat by se měli drůbežímu masu, ořechům, dýni, pšenici, žitu a kukuřici.

    Skupina AB – směsice kočovníků a zemědělců. Tito lidé můžou jíst potraviny určené pro lidi s krevní skupinou A i B, takže je jejich strava pestrá.

    Pokud se rozhodnete držet tuhle dietu, měli byste dobře znát zásady racionální stravy, abyste si neublížili. Aby vám nechyběly důležité živiny. „Doporučovat někomu, že nemá jíst některé potraviny (například maso), protože se pro jeho krevní skupinu nehodí, je nesmyslné. Obzvláště pokud ho má rád, nepůsobí mu žádné trávicí problémy a nemá zdravotní komplikace, které mu ho nedovolují,“ tvrdí nutriční terapeut Jan Sutnar z ISCARE.

    Nemůžete zhubnout? Zkuste jednu z šesti nejoblíbenějších diet!
    Autor: Thinkstock.cz
  • Jednodruhová dieta

    Ta je výborná pro toho, kdo potřebuje rychle zhubnout dvě kila. Celý den jíte jen jednu jedinou potravinu, ale zato v libovolném množství. Například jeden den jíte pouze rýži, druhý den jablka, třetí den vajíčka.

    Těžko ji ale vydržíte dlouho. Navíc hrozí trávicí problémy. Rozhodně se do ní tedy nepouštějte, pokud máte nějaké zdravotní potíže nebo potřebujete zhubnout víc kilogramů. „Pokud chcete zhubnout dvě kila do plavek a je vám jedno, jestli hubnete svaly nebo tuk, můžete dietu krátkodobě vyzkoušet. Nikomu bych ji ale nedoporučoval dlouhodobě. Jestliže ji budete opakovat, zahráváte si se zdravím,“ varuje odborník.

    Rýže
    Autor: Shutterstock.com
  • Bodová dieta

    Neznamená to, že zbodnete, co uvidíte. Funguje to trochu jinak. Nepočítají se kalorie, ale body. Každá potravina jich má určitý počet, který závisí na její energetické hodnotě a způsobu trávení. Výhodou je, že je přehledná. Víte, kolik bodů máte každý den dodržovat. Když navíc počítáte jen kalorie, můžete například zeleninu nahradit sladkostí ve stejné kalorické hodnotě. Ovšem bodová dieta pracuje s faktem, že sladkost vaše tělo stráví jinak než právě zeleninu. Cukr rychle stráví, ten se dostane do krve, kde se změní na tuk a pak se pěkně uloží tam, kde se nám to rozhodně nelíbí. Sladkosti tedy mají víc bodů než zelenina nebo bílkoviny. Počet bodů, které si denně můžete dopřát, závisí na vašem věku, pohlaví, výšce, ale i fyzické aktivitě. Můžete jíst cokoliv, ale nesmíte přesáhnout určitou hranici.
    Podívejte se, co prozradí chutě o vašem zdraví!
    Autor: Shutterstock.com
  • Zónová dieta

    Jak na to? Každé jídlo by mělo mít správný poměr sacharidů, bílkovin a tuků. Sacharidy mají představovat 40 procent, bílkoviny a tuky po 30 procentech. V žádném případě nesmíte cítit hlad. Nasnídat byste se měli hned, jakmile se probudíte. Energetická hodnota každého jídla se má vejít do 2000 kJ a jí se po třech, maximálně po čtyřech hodinách. Ke každému pokrmu vypijte sklenici vody. Naposledy se podle zónové diety má jíst těsně před spaním. Výhodou je, že budete jíst pravidelně, nad sestavením jídelníčku nemusíte přemýšlet a nebudete trpět hlady. Díky tomu se tímto způsobem můžete stravovat dlouhodobě a nehrozí jo-jo efekt. „Pokud je dieta správně sestavená, sacharidy jsou přesunuty do dopoledních hodin a do oběda, pak je to velmi vhodná forma diety, kterou můžete držet dlouhodobě. Není založena na nesmyslech a nebudou vám při ní chybět důležité živiny,“ říká Jan Sutnar.
    Domácí křupavý chléb
    Autor: Shutterstock.com
  • Volumetrická dieta

    Při této dietě nepočítáte kalorie, ale tzv. kalorickou denzitu neboli hustotu v potravinách. Čím nižší je číslo denzity (hustoty), tím má jídlo nižší energetickou hodnotu a můžete ho sníst víc. Například jeden gram bílkovin obsahuje 17 kJ, stejně tak jeden gram sacharidů. Naopak jeden gram tuku má 38 kJ, tedy více než dvojnásobek. Hodně denzity najdeme i v alkoholu, 29 kJ na jeden gram. Na základě těchto znalostí si můžete sestavit jídelníček. Budete vědět, že když tuky nahradíte bílkovinami, můžete si jich dopřát dvojnásobné množství.

    Rozhodně ale není vhodné tuhle dietu držet dlouhodobě, protože neřeší poměr sacharidů, tuků a bílkovin.

    Můžou vám chybět živiny, budete mít málo energie, hrozí vysoký příjem vody.

    Minerály jsou obsaženy i v zelenině a ovoci.
    Autor: Shutterstock.com
  • Středomořská dieta

    Nedá se jí téměř nic vytknout. Neexistuje přesný jídelníček, kterého byste se měli držet. Jíte zdravou stravu, to, co na dovolené u moře. Spoustu zeleninových salátů, ovoce, ryby a drůbež, používáte olivový olej, mléčné výrobky a sem tam trochu vína. Pokud se nebudete přejídat, pak touhle zdravou stravou shodíte nějaká kila a budete se cítit plní energie.

    Nejlepší je přidat ke každému jídlu zeleninu – pokud možno syrovou. Máslo a tuky nahradit kvalitním olivovým olejem. Místo masa dát přednost rybám a kořenit bylinkami. Občas si můžete dovolit sklenku vína. Zapomeňte na zákusky. Místo nich si dejte ovoce.

    Jednou z nejoblíbenějších diet je středomořská.
    Autor: Profimedia.cz

Autor: Marie Šilhová, Michala Jendruchová
Diskuse ke článku
.