Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

7 dietních triků na zimu, abyste přes Vánoce nepřibrali ani kilo!

  • Udržte se štíhlá a fit i přes vánoční svátky.
    4. prosince 2014 | 06:00

    Zdá se vám, že teď v zimě se nedá zhubnout tak snadno jako třeba v létě nebo na jaře? Do jisté míry je to pravda. Když se ale budete rozumně stravovat, nakupovat a vařit s rozmyslem, věřte, že vše půjde docela dobře, a navíc své tělo připravíte na sváteční hodování, kterým projdete bez ztráty kytičky!

  • Jezte červené a pálivé

    Autor: Shutterstock
    Omáčky s červenou barvou mají rajčatový základ, který je méně kalorický než bílé omáčky se smetanou. Takže si místo špaget carbonara dejte raději boloňské. Ostré koření pak báječně podporuje energetickou přeměnu. Tělo díky němu spálí až o 25 procent více tuků, a pikantní oběd či večeře vás navíc krásně zahřejí.
  • Nízkotučné maso místo špeku

    Autor: Shutterstock.com
    Místo salámu nebo klobásy (25 g = 11 g tuku) volte raději dušenou šunku (1 g tuku). Neohlížejte se na to, zda je vepřová, hovězí nebo drůbeží. Prostě si dejte tu, která vám chutná. Také jezte častěji grilované nebo pečené ryby. Jsou bohaté na jód a obsahují prospěšné tuky.
  • Pijte, pijte a zase pijte

    Autor: scom
    Největší tajemství štíhlosti modelek je v tom, že hodně pijí vodu nebo minerálky. Zvyšuje se tak energetický výdej. Pokud máme dostatek tekutin, naše tělo spálí až o 500 kJ denně víc. Kromě vody povolejte na pomoc také zelený čaj. Obsahuje méně kofeinu a nacházejí se v něm látky, které dokážou nastartovat spalování tuků.
  • Káva s mlékem? Žádný problém!

    Autor: Shutterstock.com
    Nebojte se, vaší milované ranní kávy se v žádném případě vzdávat nemusíte, naopak! Dva šálky kávy denně urychlují látkovou přeměnu a díky tomu tělo spálí až o 15 % energie více. To je v přepočtu asi 160 kJ denně a 1100 týdně. Mléko a mléčné produkty dodávají tělu vápník důležitý pro látkovou přeměnu. Po nízkotučné variantě sahat nemusíte, té plnotučné se ale raději vyhněte. Mléčné výrobky obsahující kolem 3,5 % tuku jsou přesně to pravé.
  • Braňte se chuti na sladké

    Autor: Profimedia
    Máte chuť na něco sladkého? Tak si dejte peprmintový bonbon bez cukru. Díky svěží chuti zažene chuť na čokoládu. Stejně dobře funguje také kefírový nápoj. Nejen že vás zasytí, ale také pomůže vyrovnat hladinu cukru v krvi. Ani čokoláda však není tabu! Pokud sníte pouze jeden čtvereček denně, nebude vaše štíhlá linie ohrožená. Vyberte si ale kvalitní druh hořké čokolády a nekupujte si velké tabulky, protože vás snadno svedou k nepředloženému mlsání.
  • Ideální svačina a oběd

    Autor: shutterstoclk
    Denně si dopřejte jeden probiotický jogurt. Nastartuje vám trávení a dodá vápník, který potřebujeme k produkci „štíhlých hormonů“. K obědu si pak připravte tuňákový sendvič nebo teplý luštěninový salát. Tuňákový sendvič je ideální zdroj omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou důležité pro látkovou přeměnu. Místo tuňáka v oleji si ho ale dopřejte raději ve vlastní šťávě. Luštěniny jsou pak skvělým zdrojem bílkovin, s kterým do sebe nedostanete zbytečné cukry a tuky.
  • Chroupejte mrkev

    Autor: Shutterstock.com
    Patříte-li mezi ty osoby, které musí u počítače nebo u televize vždycky něco jíst, připravte si zásobu mrkvových, okurkových či paprikových tyčinek. Ty můžete chroupat celkem bezstarostně, jsou nízkokalorické, a navíc obsahují betakaroten, který posiluje imunitu. Když si k nim dáte dip z bylinek a bílého jogurtu, máte postaráno o zdravou svačinku.

Autor: red
Diskuse ke článku
.