Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Honí vás mlsná? Dala byste si čokoládu? Podívejte se, co o vás prozradí chutě!

Podívejte se, co prozradí chutě o vašem zdraví!
29. listopadu 2014 | 06:00

Sníte každou chvíli o pořádném kusu čokoládového dortu? Nebo vás nezvykle často lákají slané chipsy? To vám tělo dává skryté znamení. Kdy jaké?

Když našemu tělu něco chybí, umí se ozvat. Důležité ale je naučit se číst jeho signály. Víte, co vám říká, když… 

…máte chuť na slané? Chybí vám voda!

Touha po slaných brambůrkách nebo tyčinkách může znamenat, že jste lehce dehydratovaní. Sůl totiž zadržuje v těle vodu, a tak chuť na slané říká, že tělo se snaží udržet si alespoň ty zásoby tekutin, které už v sobě má. Když vypijete dva litry tekutin denně, chuť na kalorické chipsy vás rychle přejde. Neodolatelná touha otevřít si pytlíček chipsů může také znamenat, že jste ve stresu. Potřeba něco chroupat totiž poukazuje na to, že se potřebujete odreagovat od frustrace či zloby.

Jeden citron denně vám pomůže překonat zimu bez nemocí a navíc podporuje detoxikaci střev.
Autor: Shutterstock.com

…máte chuť na sladké? Potřebujete bílkoviny!

Že máte často velkou chuť na sladkosti, napovídá, že vaše tělo má nedostatek bílkovin. Jejich energie se totiž uvolňuje postupně, a jakmile dojde, potřebuje tělo hladinu cukru v krvi okamžitě doplnit. Takže vám vyrobí třeba chuť na čokoládu. Zkuste ji vyměnit za obyčejný jogurt.

…máte chuť na těstoviny a pečivo? Málo jíte!

Vtíravé představy talíře plného špaget nebo alespoň rohlíku se sýrem jasně signalizují, že jíte špatně, přesněji – nedostatečně. Sacharidy, které najdete v těstovinách a pečivu, to je energetické palivo pro vaše tělo. Když cítíte jejich potřebu, je to signál, že máte „prázdnou nádrž“ a měli byste doplnit zásoby. Denně potřebujete aspoň 1200 kalorií.

Těstovinám někdy nedokážeme odolat
Autor: profimedia.cz

...na sýr? Doplňte si vápník!

Jesliže si přijdete jako myšák Monty z kreslené pohádky, a kdykoliv vidíte kus sýra, rozzáří se vám oči, pravděpodobně vám v těle chybí dostatek vápníku. Je to jeden z nejdůležitějších minerálů v lidském těle, pomáhá správnému růstu kostí a zubů, ale také hraje významnou roli při fungování svalů a nervů. Dát si kousek sýra občas neuškodí, ovšem pokud byste měli sníst celé kolo tučného sýra na posezení, raději si dejte bacha. Vápník je obsažen také třeba v lososu, sardinkách, mandlích nebo třeba v brokolici.

Autor: mac