Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

10 triků, jak neztloustnout při pečení a ochutnávání cukroví

  • Víme, jak ochránit vaši figuru i při pečení!
    28. listopadu 2014 | 06:00

    Nemůžete si pomoct, ale bez minimálně 12 druhů cukroví pro vás Vánoce nepřicházejí v úvahu? Milujete pečení, ale děsíte se kil, která během pečení a ochutnávání naberete? Máme pro vás triky profesionálních pekařek a cukrářek, jak nabírání nechtěných tukových zásob zabránit.

  • Dělejte si pauzy od kuchyně

    Užijte si zimních radovánek
    Autor: profimedia.cz

    Nařiďte si budík či minutku a každou hodinku si udělejte pauzu a vyjděte z kuchyně. Protáhněte se na verandě či na balkoně, skočte se psem na krátkou procházku nebo třeba pověste prádlo. Prostě utečte z kuchyně, aby žaludek pochopil, že vůbec nemá hlad, jen ho lákají ty vůně.

  • Používejte stěrku

    vánoční cukroví
    Autor: Shutterstock

    Při vyškrabávání těsta, krémů a polev z mísy používejte stěrku, ne prsty, které pak máte tendenci olizovat. Stejně tak, když potřebujete očistit vařečku. Pokud doma kuchyňskou stěrku nemáte, honem si ji pořiďte. Je to jeden z nejšikovnějších a nejpraktičtějších kuchyňských nástrojů a stojí pár korun. A vyprázdněné mísy hned vypláchněte a umyjte, aby vás nelákalo je vylízat.

  • Pečte to, co nemáte ráda

    linecké ze špaldy
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se nemůžete ovládnout, upečte ty druhy, které moc nemusíte. Nebudou vás pak lákat. Potíž je s tím, když na vašich nejmilovanějších – co já vím – rohlíčcích trvá rodina. Povolejte je na pomoc. Ať vám s pečením pomohou a stejně tak i s ochutnáváním. A hned, jak jsou hotové, nechte je vychladnout, zabalte je a rozdejte rodině.

  • Pečte po ránu

    vánoční cukroví
    Autor: Shutterstock

    Pokud jen trochu můžete, nepečte odpoledne, kdy bývají chutě na sladké nejsilnější, ale naopak ráno, po vydatné zdravé snídani s vyváženým obsahem proteinů a sacharidů. Bude se vám snáze odolávat pokušení ochutnávat.

  • Pečte mini cukroví

    Říká se, že správná hospodyňka by měla upéct nejméně sedm druhů vánočního cukroví. Kolik jich bude mít letos vy?
    Autor: Shutterstock.com

    Následnému přejídání při ochutnávání můžete předejít také tím, že zmenšíte velikost jednotlivých druhů pečiva. Prostě rohlíčky uválejte tenčí a menší, použijte menší formičky a cukroví, které se peče v kuse, pak nakrájejte na menší kousky. Jeden či dva kousky, kterým každý vánoční den neodoláte, pak budou menším dietním prohřeškem.

  • Přidávejte živiny

    jogurt
    Autor: shutterstock.com

    Řadu tradičních receptů můžete upravit podle moderních nutričních doporučení. Místo smetany použít například podmáslí, kefír či jogurt, do mouky přidat drcená lněná semínka nebo rozmačkaný banán. Sladit medem apod. Nebojte se experimentovat a k tradičním druhům upečte i pár “zdravějších”. Nechte se inspirovat třeba našimi recepty zde

  • Není čokoláda jako čokoláda

    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud zdobíte čokoládou, vybírejte jen tu opravdu kvalitní. Levné čokolády na vaření obsahují spousty příměsí a nezdravého tuku. Podobně pak pečlivě vybírejte marmelády a džemy, které do pečiva přidáváte. Pokud nemáte domácí, volte raději ty s co nejvyšším obsahem ovocných složek a bez chemických konzervantů.

  • Šetřete ořechy

    Vzhledem k běžné desetiměsíční trvanlivosti těchto zdravých jader není od věci se »pojistit« a na Vánoce se jimi předzásobit za současnou cenu.
    Autor: Foto: Profimedia.cz

    Ořechy jsou jednou z nejčastějších surovin používaných pro výrobu vánočního cukroví. A také z nejtučnějších. Ano, ořechy jsou zdravé a plné živin, ale v takovém množství, jako se přidávají do tradičního českého vánočního cukroví, spíš škodí. A budete se divit, dáte-li poloviční dávku, nejspíš si toho nikdo nevšimne. Mají totiž tak výraznou chuť, že méně může být více.

  • Obklopte se ovocem

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mějte po ruce vždy nějaké čerstvé ovoce. K Vánocům patří třeba mandarinky nebo pomeranče, dnes už také kiwi, ale nejlepší službu vám udělají tradiční jablíčka a hrušky. Kdykoli vás při pečení přepadne potřeba ochutnávat, dejte si kousek jablka. Určitě vás po něm přejde.

  • Podělte se

    vánoční cukroví
    Autor: Shutterstock

    Určitě máte mnoho kamarádek, které péct neumějí, nechtějí nebo na to nemají čas. Přineste jim krabičku cukroví jako dáreček ještě před svátky. Každé “vánoční” návštěvě zabalte krabičku na cestu a všechno, co po svátcích zbude, odneste do práce. Kolegyně a kolegové určitě kouskem sladkého k odpolední kávě nepohrdnou a vy nebudete v takovém pokušení spořádat všechno sama.

     

     

     

Diskuse ke článku
.