Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

5 dietních mýtů, po kterých tloustnete! Pozor na celozrnné pečivo a očisty!

  • Možná si myslíte, že děláte pro zhubnutí vše, ale nejspíš se mýlíte.
    24. listopadu 2014 | 06:00

    Určitě se vám to někdy stalo. Vzorně držíte dietu, cvičíte, krmíte se spalovači tuků a nic. Nezhubnete ani deko. A co víc, dokonce přiberete. Možná se držíte některého z dávno překonaných dietních mýtů, které ničí vaše úsilí.

  • Když jím zdravé jídlo, kalorie se nepočítají

    Celozrnné pečivo se déle spaluje a tedy zasytí na delší dobu
    Autor: profimedia.cz

    Celozrnné těstoviny, celozrné pečivo a dokonce i celozrná mouka mají zhruba stejně kilojoulů jako ty běžné. Neplatí tedy, že jich můžete sníst více. To samé platí o červeném víně nebo hořké čokoládě. Mají sice spousty antioxidantů, ale také kilojoulů. Takže tu včerejší lahev vína a předvčerejší tabulku čokolády zkrátka musíte započítat do denního kalorického příjmu. Počítat nemusíte brokolici vařenou v páře, ale vše ostatní ano.

  • Skutečně mohu zhubnout za dva týdny 5 kilo

    Zhubněte díky dietním trikům z celého světa.
    Autor: Shutterstock.com

    Jistě, pokud budete držet nějakou hladovou dietu nebo rádoby detoxikační kůru, zhubnete za dva týdny i víc, ale jakmile začnete jíst normálně, za stejnou dobu je naberete zpět a možná i víc. Kromě toho si zpomalíte metabolismus, takže další byť správná dieta vám půjde ztuha. Omezíte li svůj kalorický příjem zhruba o 2000 kJ denně můžete za týden zhubnout cca 0,5 kg. Takový pozvolný úbytek váhy vám při rozumném stravování vydrží.

  • Když cvičím, mohu jíst co chci

    Sport vám zcela jistě zvedne náladu
    Autor: profimedia.cz

    Nejnovější výzkumy prokázaly, že úbytek tělesného tuku ovlivňuje fyzická aktivita jen z přibližně dvaceti procent. Zbytek závisí na vašem stravovacím režimu. I když trénujete jako maratonec, stejně si musíte hlídat složení stravy. A vězte, že celá pizza quattro formaggi ani obrovský kus tiramisu nejsou běžnou součástí tréninkového jídelníčku olympioniků.

  • Lepší více malých než jedno pořádné jídlo

    Anorektičky si dávkují extrémně malé porce jídla na den
    Autor: Profimedia

    Tento mýtus považuje řada expertů za jeden z nejnebezpečnějších. Ano, jíst minimálně třikrát denně je třeba. Stejně tak si dát lehkou svačinku pociťujete-li mezi jídly hlad. Ale zobat celý den malé porcičky čehokoli a vynechávat hlavní jídla, je vražedné. Zjednodušeně nedáváte tělu šanci si od trávení odpočinout a ono pak tráví pomaleji a méně efektivně.

  • Salát je vždy nejlepší volba

    Salát
    Autor: Shutterstock.com

    Salát není vždy dobrou volbou hned ze dvou důvodů. Předně ne každý salát je dostatečně vydatný, aby vydal za plnohodnotný oběd. Po salátu, který obsahuje málo proteinů a žádné sacharidy budete mít brzy hlad. Navíc k obědu je lepší jídlo teplé. Zvolte tedy raději salát teplý. Za druhé řada salátů má díky ingrediencím jako jsou tučné sýry, karmelizované pekanové ořechy či majonézové dresingy více kilojoulů než střední hamburger. 

Diskuse ke článku
.