Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jezte více tuků a zhubnete: Dopřejte si máslo, vejce i slaninu!

  • Bojujte s tukem jeho vlastními zbraněmi. Ty správné tuky vám od špíčků pomohou.
    14. listopadu 2014 | 06:00

    Připadá vám to jako nesmysl? Vůbec ne, poslední výzkumy jasně prokázaly, že za nabírání tuku nemohou přírodní tuky, ale nadměrná spotřeba sacharidů a cukrů. S těmito tučnými potravinami zhubnete a ještě si pochutnáte!

  • Máslo

    Máslo je v Norsku nedostatkovým zbožím
    Autor: profimedia.cz

    Ano, opravdové máslo. A nejlépe to poctivé farmářské. Právě takové je zdrojem esenciální nenasycené mastné kyseliny tzv. CLA, která je běžně prodávána jako dietní doplněk stravy. Nedávná studie publikovaná v magazínu Journal of Nutrition prokázala, že lidé, kteří jedli průměrně 3,4 gramů CLA denně, ztratili za 12 týdnů o téměř 3 kila více, než ti, kteří si tuky odpírali. A na rozdíl od většiny běžných levných margarínů, obsahuje máslo vyváženou kombinaci omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které pomáhají vašemu mozku a zlepšují kvalitu pokožky. Přidáte-li trochu másla do svého jídelníčku, rozhodně neztloustnete.

  • Avokádo

    afrodiziaka
    Autor: Profimedia.cz

    Dalším při dietě více než žádoucím tukem je avokádo. Vy ho znáte nejspíš jako mexické guacamole, dip ze zralého avokáda, olivového oleje, limetky a chilli. Ale avokádo je skvělé i salátech nebo omeletách. A navíc obsahuje 20 důležitých nutrientů včetně vlákniny, vitaminu E a hořčíku. Jeho pozitivní vliv na spalování tuků prokázala řada studií.

  • Celá vejce

    Vejce obsahují hodný cholesterol. Nic se ale nemá přehánět.
    Autor: Shutterstock.com

    Zapomeňte na bílkové omelety. Dopřejte si žloutku do syta. Vejce, nejlépe vařená, nebo smažená bez dalšího tuku, jsou nejsnadněji dostupným zdrojem proteinů. Jedno velké vejce má jen 335 kJ a obsahuje 6 gramů čirého proteinu. Navíc obsahují cholin, který je přírodní spalovač tuků. Doslova nastartuje váš metabolismus.

  • Oříšky

    vlašské ořechy
    Autor: Shutterstock.com

    Oříšky jsou jednou z nejzdravějších potravin vůbec. Obsahují ty správné tuky, vlákninu a proteiny, proto vám pomohou od návalů vlčího hladu. Studie prokázaly, že pokud máte v jídelníčku ořechy bude se vám dietní plán dodržovat snadněji a máte větší šanci v hubnutí uspět. Ale zapomeňte na solené, nebo slazené varianty. Kupujte přírodní. A když už zatoužíte po pražených mandlích, upražte si je sama a osolte čerstvě mletou mořskou solí.

  • Kokosový olej

    Kokosový olej
    Autor: Shutterstock.com

    V tuzemské kuchyni příliš nezdomácněl, ale asijská kuchyně na něj nedá dopustit. To, že je kokosový olej stoprocentní tuk, ještě neznamená, že byste se ho měla bát. Podobně jako máslo obsahuje ty správné mastné kyseliny, které pomáhají nastartovat spalování a také krotí váš apetit.

  • Sýry

    Čím je sýr tvrdší sýr, tím delší je jeho trvanlivost. Eidam můžete uložit i do mrazáku.
    Autor: Shutterstock.com

    Cokoli se sýrem chutná lépe a představte si, že podle nejnovějších výzkumů to není hřích. Naopak přiměřená konzumace sýrů, včetně těch tučných v boji s obezitou pomáhá. Australská studie prokázala, že pět porcí mléčných výrobků včetně sýrů denně, pomáhá zhubnout více tukové tkáně než když se sýrů vzdáte. Zacházejte se sýry jako se sladkostmi. Kousek si dopřejte, ale nepřehánějte to.

  • Hořká čokoláda

    ...
    Autor: Shutterstock
    Další tučnou ale současně dietní pochoutkou je hořká čokoláda. Kousek hořké čokolády s obsahem kakaa 70% a více skrývá totiž kromě tuku také dost vlákniny a látek, které povzbuzují tvorbu serotoninu. Máte po ní tedy lepší náladu a proto také menší chuť k jídlu. Takže když vás na dietě chytne záchvat žravosti, dejte si čtvereček hořké čokolády a zvítězíte.

  • Slanina

    Slanina
    Autor: Shutterstock.com

    Ne, nezbláznily jsme se. Většina dietářek má slaninu za zlo z největších, ale opak je pravdou. Na rozdíl od klobásy či párku, obsahuje slanina jen čisté proteiny a tuk, tudíž má i méně kalorií. Navíc po ní nebudete mít déle hlad. Takže přidat plátek slaniny ke krůtímu masu, nebo si ho dát k vajíčkové snídani, není vůbec dietní chyba. Jen pečiva si dejte poskrovnu, proteiny a tuky vás zasytí dost.

Diskuse ke článku
.