Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bramborová dieta: 9 kg dole za dva měsíce

Bramborová dieta: chutná a levná!
8. listopadu 2014 | 06:00

První, co při dietě začínáme z jídelníčku vyřazovat jsou přílohy a to je chyba. Speciálně brambory jsou totiž téměř nejdietnějším zdrojem sacharidů na který přísahají i filmové hvězdy jako Cameron Diaz či Meryl Streep. Vyzkoušejte naši pětidenní bramborovou dietu a uvidíte, že máme pravdu.

Brambory bývají zcela neprávem považovány za dietního nepřítele. Opak je pravdou. Mají totiž na 100g podle typu odrůdy kolem 290 kJ. Brambory mají navíc vysoký obsah vitamínu C a draslíku a také řady dalších zdraví prospěšných látek jako jsou hořčík, železo, fosfor, mangan, jód, molybden, selen a další. Jistý Američan dokonce vydržel dva měsíce na striktně bramborové dietě a zhubl 9kg a to je jedl i smažené. 

Plněné brambory se sýrem
Autor: Shutterstock.com
Záleží na úpravě

Logicky dietnější jsou ty s nižším obsahem škrobu, tedy salátové a brambory varného typu A. Výhodou je, že jsou dostupné po celý rok a navíc skoro nic nestojí. Navíc ženy bývají obvykle, jak se říká “přílohové”, takže jim dieta vylučující přílohy nevyhovuje. Při přípravě se vyhněte smažení a přidávání velkého množství másla či tučných sýrů při gratinování. Stejně tak zapomeňte na výrobky z bramborového těsta (knedlíky, gnochi, halušky apod.), obsahují totiž mouku. Nejlepší jsou brambory vařené ve vodě či v páře a pečené ve slupce. Upečete-li je v alobalu, nemusíte přidávat žádný další tuk. Podobně brambory vařené v páře pustí vlastní tuk, takže nepotřebují omašťovat.
Nejlepší jsou v kombinaci s nízkotučnými a kysanými mléčnými jogurty jako jsou vybrané druhy sýrů, jogurty, tvaroh, kefír a podobně.

Jídelníček na 5 dní

K snídani si na střídačku dopřejte krajíc chleba s nízkotučným sýrem a syrovou zeleninou nebo ovesné vločky s nízkotučným jogurtem a čerstvým ovocem.
K svačině můžete vybírat z v alobalu pečené brambory s trochu sýru typu feta, lehkým listovým salátkem s kapkou olivového oleje nebo z mrkve s jablkem.

1. den:

Oběd: 250 g brambor ve slupce vaříme v masovém vývaru spolu s kousky kuřecího masa – scedíme a ochutíme solí a pepřem.

Večeře: V malé misce zapečeme v 100 g vařených brambor, 100 g žampiónů dušených do měkka, vše zalité jedním vejcem rozšlehaným s trochou vody..

2. den:

Oběd: Na kapce oleje osmažíme cibuli s kuřecí šunkou na kostičky, přidáme 100 g zelí, mrkev nakrájenou na kolečka, ochutíme kmínem a solí, podlijeme vodou a dusíme. Po 20 minutách přidáme dvě nakrájené brambory a dusíme do měkka.

Večeře: Dvě brambory pečené v alobalu s kmínem a solí. Servírujeme s podmáslím.

s
Autor: LIDL
3. den:

Oběd: Zapečené brambory. Rozpůlíme 2 velké vařené brambory a vydlabeme jamku. Vydlabanou hmotu smísíme s trochou sýru niva a nakrájenou cibulkou. Naplníme mističky a pečeme v troubě.

Večeře: ½ litru podmáslí, 2 ve slupce vařené brambory.

4. den:

Oběd: 3 ve slupce vařené brambory nakrájíme na plátky, smícháme se 100 g šunky, 1 lžící zakysané smetany light, vejcem, česnekem, solí a pepřem. Zapékáme v troubě.

Večeře: Nastrouháme nahrubo 2 vařené brambory (studené), smícháme s krájeným rajčetem a paprikou, osolíme.

5 . den:

Oběd: 2 vařené brambory a plátek hovězího masa (do 150 g)

Večeře: Brambory zapečené s kořenovou zeleninou. Oloupeme a pokrájíme na středně velké kousky červenou řepu, mrkev, cibuli a 3 větší brambory (ty jen omyjeme a necháme ve slupce) Vyskládáme do pekáčku, zakapeme olivovým oleje, osolíme, opepříme a pečeme na cca 200°C asi 40 minut. Podáváme posypané balkánským sýrem či sýrem feta.